x

När hårdrockspojkar dissade tjejer

När hårdrockspojkar dissade tjejer

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Det är dags för en välbekant klassiker när det kommer till dåtidens musikliv. Året var 1984 och hårdrock var på allas läppar. Etnologistudenten Gabriella Pierrou skriver en uppsats om denna subkultur. Och SVT ville som vanligt vara relevanta och nere med kidsen – något de både har lyckats och misslyckats med genom åren – och nyhetsredaktionen Aktuellt gör ett inslag om hårdrock, uppsatsen och varför det förekommer så få kvinnor på och runt scenen.

Studenten Pierrou levererar närmast nu bevingade ord när hon blir intervjuad om vilka det är som intresserar sig för hårdrock. 

"Det är pojkar i åldrarna mellan 12 till 20 år, det är den största gruppen. Sedan finns det ju flickor också, men de är ju mycket mera osynliga. De flesta av dem kommer från Stockholms förorter och det är södra förorterna i majoritet. Sedan har vi ute på landet också, alltså utanför Stockholm, där är det blandade grupper från småstäderna."

gallery_large

Sedan intervjuar Aktuellt några hårdrockfans, pojkar, och där får man några ledtrådar till varför det antagligen var, och är, ganska svårt att hävda sig på scenen som kvinnan. Först en ung herre som har den där klassiska Stockholmsdialekten, och kanske sociolekten, som inte spätts ut av möten med andra platser och dialekter.

"Tjejerna har väl inte så mycket känslor att uttrycka", säger en av grabbarna och blåser ut cigarettrök med ett lurigt leende.

En annan av hårdrocksgrabbarna uttrycker sin avsky mot elektronisk musik och korta frisyrer.

"Det är väl för att brudarna tycker att alla de här som är kortklippta är så jävla gulliga. De är så gulliga de här som sitter och trycker på knappar."

Nog har det förändrats något på 37 år. Men sådant där snack stöter man fortfarande på inom musiklivet – och det är inte bara inom hårdrocksgenren. 

LÄS OCKSÅ: Carola talar ut om blom-kortslutningen – "var ganska stenad då"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA