x

BLOGG: 80-talsidolen ballar ur – igen

BLOGG: 80-talsidolen ballar ur – igen

Nu är han igång igen, popveteranen Christer Sandelin.

Det är inte utan viss sorg jag betraktar Sandelins märkliga utspel på sin öppna Facebook-sida. Freestyle-låtarna Vill Ha Dej och Fantasi är grundpelare i mängder av svenskars popkulturella uppvaknande. Låtar som på pricken fångar hur det är att vara ung, dum och längtande. Vill Ha Dej med sin träffande poplyrik i all sin enkelhet och Fantasi, som en hurtigare och mer poppig kusin till Bill Loveladys One More Reggae For The Road. De där låtarna var som kattmynta för en ung själ. Och det stockholmska uttalet i av ”svävar” (”svevar”) i Vill Ha Dej, som ett litet rop från en 80-talshuvudstad som inte längre finns. För att inte tala om Sandelins solodänga Den Hon Vill Ha.

Han verkade också så mysig när han var med i Så Mycket Bättre 2010. En sympatisk sjusovare. Och det är han väl fortfarande, sympatisk alltså. Men det har runnit en hel del vatten under broarna under de elva år som passerat sedan dess. Framför allt har de politiska vindarna börjat blåsa högerut och Sandelin har inte varit sen att vända seglet efter vinden. Han har levererat allt från alternativa fakta till skit om muslimer, invandrare och vad det nu kan tänkas vara. Ni vet, den vanliga litanian som rapas och rapas igen av människor som drabbas av högervridning. Det är knappast några egna tankar eller genomtänkta teoribyggen.

Det verkar som att Sandelin har gått full jäkla Runar Søgaard. För den som inte har uppmärksammat det, så har alltså kattmördaren Runar gått helt jävla bananer på Twitter. Från den norske lintotten sprutar det ut konspirationsteorier, Trump-runk och ett så uppskruvat tonläge att man tror att vi står inför ett tredje världskrig. Norrbaggen tweetade till och med att människor skulle passa på att ta ut kontanter för att en samhällelig kollaps väntade runt hörnet, enligt hans källor. Han tweetade också därefter att han verkligen inte är någon ”anhängare av konspirationsteorier”. Trots att det uppenbarligen är just det han är. Självinsikt någon?

Men Sandelin vill inte vara sämre. I två obegripliga inlägg på sitt Facebook-konto verkar det som att han närmast parodierar sinnebilden av en kokande SD-anhängare. Sandelin lider ju av hejdlös dyslexi … och det får man inte skämta om. Man får vara mer eller mindre hur svepande som helst kring "invandrare", "muslimer" och sådant, men nåde den som skämtar om en funktionsvariation. Det blev ett jäkla liv sist, när jag retade Sandelin för sin fruktansvärda svenska i skrift. Sådant är klimatet nu. Jag saknar pionjärkomikern Svullo och hans tolkning av en blind man som äter glass.

Ska vi bara låtsas som om det inte är uppseendeväckande att Sandelin är ute och rasar mot de som pratar svenska lite knackigt, medan han själv misshandlar det svenska språket så det enda som återstår är rotvälska. Självinsikt någon?

gallery_large

Men nej, det är ju inte Sandelins fel att han är dyslektiker, även om han verkar ha gjort noll ansträngning för att förminska dess verkningar och passa in i samhället. Den här gången har det blivit så tokigt att det är svårt att förstå vad han försöker säga.

gallery_large

 I de nu borttagna inläggen yrar han loss om "demokratur", "kommunism", "Nordkorea" och "Jimmie". Man måste ju ändå beundra självsäkerheten i att på en helt öppen profil skriva sådana här inlägg. Självförtroende i stora lass har de ändå, tidigare generationers män.

För övrigt anser jag att Runar Søgaard bör deporteras.

KRÖNIKA: Norsk livscoach sköt ihjäl Carolas katt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA