x

Felix Sandman: “Det kändes så typiskt med en kille som sjunger om att han inte kunde vara där när du vaknade”

Felix Sandman: “Det kändes så typiskt med en kille som sjunger om att han inte kunde vara där när du vaknade”

För Felix Sandman har karriären verkligen tagit raketfart med stora musik- och TV-sammanhangen att se tillbaka på. För GAFFA berättar han om hur en norsk succéserie ledde till drömsamarbetet och hur han fick en ny inblick i gamla relationer. 

De senaste åren har varit händelserika för Felix Sandman. Från musiken har han tagit klivet in i skådespeleriet och setts i Netflix-succérna Störst Av Allt och Hjem Til Jul. Och under slutet av förra året tog han ytterligare ett steg i karriären – när han tillsammans med Farah Abadi och Brita Zackari tog plats som en av programledarna för Musikhjälpen.

– Jag har gästat Musikhjälpen sen jag var 14. Efter min medverkan förra året så sa jag till de som jobbar på SR att “Fan, detta skulle jag vilja vara med och leda. Det vore så kul och ärofyllt”. Och några månader senare hörde de av sig och frågade om jag ville vara med som programledare. Det kändes så otroligt hedrande att få vara med och leda sändningarna. För mig är Musikhjälpen ett rakt igenom gott initiativ som verkligen visar hur musik kan förena människor.

Och hur musiken för människor samman var något Felix verkligen fick bekräftat under sin vecka i glasburen. Efter ett år som präglats av en pandemi och för många inneburit en ökad ensamhet, så spelade Musikhjälpen en ännu viktigare roll än tidigare år. Där folk fick chansen att på distans förenas och under veckan dela upplevelser och känslor med varandra.

– Det har varit ett väldigt mörkt år och vi är många som inte fått någon livemusik alls, man har inte träffat så mycket människor. Att vi då kunde ha med viktiga gäster och artister, det kände jag verkligen att var en extra fin sak. Folk samlades verkligen runt Musikhjälpen och ringde in och berättade om sin vardag och vad som var viktigt med ämnet. Det var fantastiskt hur man verkligen fick komma hem till folk när man pratade med dem. 

Andra säsongen gav drömlåten

Slutet av 2020 innebar även en ny säsong av Hjem Til Jul, där Felix åter kunde ses i rollen som Jonas. Med premiär i serien presenterades även den nya singeln Relations som gästas av det norska stjärnskottet Astrid S. Men att det skulle bli en duett tillsammans med Astrid var Felix varse om redan innan låten skrevs – och under inspelningen av den omtyckta Netflix-serien sattes bollen äntligen i rullning.

– Jag har haft en hangup på Astrid sedan hennes först EP. Det kom till en punkt där jag kände att “Gör jag en feature på en låt, så är Astrid den jag vill göra det med”. Med den tanken i huvudet så kunde jag plötsligt inte höra Relations utan att känna att här skulle Astrid låta fett bra. Ska jag skicka en låt och föreslå till henne så behöver det vara den här.

Sedan var han över i Norge och spelade in andra säsongen av Hjem Til Jul. Och nästa steg mot duett togs.

– Då pratade jag med vår regissör Per-Olav om mina tankar kring låten. Han känner Astrid och bestämde sig då för att koppla ihop mig med henne. Och när Per-Olav sedan hörde den färdiga versionen så ville han plocka med den i serien. Då fick jag äntligen se min dröm gå i mål till slut. 

Ett nytt perspektiv på relationer

I Relations utforskar Felix Sandman tillsammans med Astrid S båda sidorna av en relation där ingen är på jakt efter att hoppa in i något nytt. Redan under tiden i studion så var Felix noggrann med att vilja få med de båda perspektiven. Och ju längre arbetet löpte så insåg han vikten av att kunna visa upp en ömsesidigt kravlös relation – vilket han själv tycker görs för sällan.

– Att kunna få med både ett manligt och ett kvinnligt perspektiv i frågan gav en så fin harmoni i låten. Det kändes först så typiskt med en kille som sjunger om att han inte kunde vara där när du vaknade – och hela den biten ville jag bara komma bort från. Därför var jag väldigt glad över att få med Astrid som sjunger om samma sak och om hur det faktiskt är ömsesidigt från bådas sidor.

Felix utvecklar:

– Det är inte så mitt liv ser ut just nu. Men jag tycker ändå att såsom låten är; att den handlar om relationer och att man är trött på förhållanden man haft med brusten kärlek. Att kunna beskriva hur man har tappat hoppet på kärleken, det är det som är så häftigt i musik. Att man kan hitta på historier eller ta inspiration från känslor man någon gång känt, även om ens liv inte ser ut så i stunden.

En musikfylld ljuspunkt

Förutom samarbetet med Astrid S så präglades 2020 även av en cover av Oasis-klassikern Don’t Look Back In Anger. En låt som hängt med sedan barndomen, vidare till soundcheck på de stora scenerna och till ett bejublat P3 Session-framträdande där en egen version gjorde premiär. Kanske kommer det fler covers under 2021 och faktum är att Felix redan filar på nya förslag till potentiella låtar. Men allra främst ska detta året bli en ljuspunkt – där egen ny musik ligger och väntar runt hörnet.

– Resten av året ser ljust ut. Jag har mer kvar av musiken som jag skrev redan 2019. Där det finns massa låtar som jag än idag älskar och känner att jag vill släppa. Dessutom ska jag gå in i studion från och med nu och sitta och skriva en massa. Så jag kan säga att det kommer att komma massa ny musik. Man vill ju ha nytt material sen när man kan börja åka ut och gigga igen.

LÄS OCKSÅ: Roskildefestivalen blir av – om "coronapass" finns


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA