x

En utbildning rätt in i branschen – ”Jag är jätteglad att jag blev pushad in på det här spåret”

En utbildning rätt in i branschen – ”Jag är jätteglad att jag blev pushad in på det här spåret”

Campus Nyköping erbjuder yrkesutbildningen musik- och eventarrangör, en tvåårig kvalificerad yrkeshögskoleutbildning som ger dig kunskaperna att ratta projekt från ax till limpa. GAFFA tog sig ett snack med två studenter som snart är klara med sin utbildning. 

En av studenterna på utbildningen är Andreas Törnqvist, som har drygt 20 års erfarenhet av arbete i skivbutiker. När han växte upp sprang han jämt på konserter och när han hade åldern inne blev det festivaler. Det var också han som fick ta kontakten med skivbolagen och se till att få in artister till skivsigneringar, i jobbet på skivbutik. Han kände att detta var någonting han skulle kunna göra på heltid. 

– Jag hade tittat på utbildningarna i Hultsfred och Kalmar, på Linnéuniversitetet, men det var inte riktigt vad jag var ute efter. De utbildningarna var så inriktade på ekonomi inom branschen. Sedan fick jag tips om den här utbildningen, musik- och eventarrangör i Nyköping, och det var precis vad jag var ute efter. En projektledarutbildning inom främst musik och event. Utbildningen är ju väldigt bred och inte bara inriktad på musik. 

Andreas berättar att det har varit ett kursutbud med bra blandning och med tyngd på projektledning och arrangörskap. Han uppskattar att alla kurser binds ihop, så att man har nytta av det man lärde sig på tidigare kurs i den pågående kursen.

– Jag gillar att det faktiskt är folk som jobbar med det här till vardags som håller i kurserna. Man ser vilken kunskap de har att dela med sig av. Sedan är det roligt med alla gästföreläsare. Det är också ett sätt att knyta kontakter.

Har utbildningen gett dig kontakter i branschen? 

– Ja, det tycker jag absolut. Både föreläsare som jag fortsätter ha kontakt med och vissa gästföreläsare som vi haft som jag har hört av mig till. De har varit jätteschyssta. 

Under utbildningen har Andreas bland annat satt samman en endagsfestival. I april förra året drog han igång projektet tillsammans med andra kulturarbetare och företag i sin hemstad, Linköping. This Is Linköping blev namnet på den digitala festivalen och åtta artister och band från staden var med på livestreamen. 

Via utbildningen kom han att praktisera på Visit Linköping och fick bland annat vara med under en hel veckas produktion när Melodifestivalen och den ena deltävlingen avlöpte i Linköping. Sedan slog coronapandemin till och han fick avbryta sin praktik och fick istället fortsätta den på ett skivbolag. 

– Nu, den sista tiden, gör jag min praktik hos MTA Production i Stockholm. Det är extremt lärorikt och kul och jag ser fram emot att ta min examen och börja jobba med massor av spännande projekt.

Även Amanda Söderberg befinner sig på utbildningens upplopp. Hon har två månader kvar. Hon kom in på utbildningen efter att hennes chef på den nattklubb där hon jobbade tipsade om utbildningen. 

– Det bästa med utbildningen är de långa praktikperioderna och att de är väldigt bra på att tipsa på hur och var man ska gå vidare. Det är inte den fasta synen av tre stora "majorbolag". Det är väldigt öppet. Det är väldigt lätt att tänka att utbildningen bara är arrangörskap eftersom det är ett livefokus, men de har varit väldigt bra på att ge oss ett helhetsintryck. 

Amanda fick jobb på skivbolag efter sin första praktik. 

– Det var inte något jag ens hade tänkt att jag skulle vara intresserad av. Hela den här världen är ny för mig. Jag har fått in en fot i en helt annan del av branschen. 

Amanda har under utbildningen praktiserat på showcasefestivalen Live At Heart i Örebro och även haft projektansvar för två regelbundna liveklubbar, på nattklubben Satin i Örebro, i över ett års tid. Examensarbetet bestod i delaktighet i ett albumsläpp, både digitalt och fysiskt, på skivbolaget Gaphals där hon praktiserar. 

– Jag vill verkligen fortsätta arbeta med livedelen också, när det är möjligt. Men jag är jätteglad att jag blev pushad in på ett spår som visade sig vara jätteroligt.

Läs mer om utbildningen till musik- och eventarrangör på campus Nyköping: HÄR


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA