x

Rebellen som skapade världens största band – av misstag

Rebellen som skapade världens största band – av misstag

I begynnelsen skapade Alan McGee pophimlen och jorden stod i skakning när det oberoende skivbolaget Creation Records fick underjorden att kravla upp till ytan. Alans existens är en självklar förutsättning för att täcka den ödelagda och tomma jorden med ett mörker av perfekta poplåtar, droger och alkohol, medan hans gudomliga ande fortfarande svävar över musikbranschen likt en frisk vind. Detta är skapelseberättelsens förlopp om rebellen som skapade världens största band för att han av misstag kom för tidigt till en källarlokal i Glasgow.

Dag 1: Alan kombinerar ljuset med mörkret, och kallar ljuset för "perfekt pop" och mörkret för "oljud". 

Alan övergav sitt punkband och trista liv i utkanten av Glasgow i slutet av 70-talet för livliga centrala London och indiepoppen, där han på dagen var tågvärd och på nätterna arrangerade konserter. Han glömde dock inte sina rötter och när han fick ett musiktips av sin gamla punkbandsmedlem Bobby Gillespie som hade stannat kvar i hemstaden, så var han snabb med att boka in det skotska popbandet till sin klubb. På demokassetten stod det The Jesus And Mary Chain och när Alan bevittnade den korta och kaosartade spelningen så visste han direkt att han skulle ge ut deras debutsingel på sitt drygt ett år gamla skötebarn och skivbolag han kallade Creation. 

Alan sade: "Perfekt pop, bli till!" och perfekt pop blev till. Alan hörde att det lätt gott, och han kombinerade det med oljud. Alan kallade poppen för dag, och oljudet för natt. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den första dagen i historien om Creation Records.

Dag 2: Alan delar upp skivindustrin på jorden i två delar, och ett valv som han kallar för Creation Records skiljer dessa åt. 

När The Jesus And Mary Chain blev så pass stora 1985 att de gick vidare till Warner Brothers så använde Alan pengarna han fick in som deras manager för att försöka utvidga musikindustrin. Den var uppdelad i mainstreammusik som såldes på de stora bolagen och obskyr indiemusik på de små bolagen som knappt gick runt ekonomiskt, men Alan ville lyckas med bedriften att driva ett indiebolag med stort inflytande och stora medel utan att behöva tänka på kommersiella försäljningsmål för att behöva anpassa musiken därefter.Dag 3: Alan skapar det torra landet, och på det torra landet skapar han alla droger. 

Efter ett misslyckat försök att etablera en sådan etikett hos Warner så ramlade Alan istället in på en nattklubb där han blev uppslukad av den nya växande musikgenren acid house. Spriten var ersatt av droger och den enda vätska som intogs var vatten för att orka dansa i ändlösa dagar.  Hans gamla vän från hemstaden, Bobby Gillespie, följde med på resan tillsammans med sitt band Primal Scream och ett av 90-talets mest ikoniska album, Screamadelica, skulle börja att ta sin form som inleddes med singeln Loaded.

Dag 4: Alan skapar solen, månen och popstjärnorna, till att utmärka tider, dagar och år. 

Nu började musiken och fanskaran bli så stark att ingen länge kunde ignorera att Creation förevigade en hel generation, början av 90-talet kommer alltid att vara förknippad med vad Alans ofokuserade men träffsäkra trollstav träffade.

Alan gjorde stjärnorna, han satte ljusen på himlavalvet att lysa över jorden, att härska över dag och nattklubbar.

Men han fick även pengar att försvinna som ånga där hans arv lämnade spår både i musikhistorien och i plånboken.

Dag 5: Alan skapar alla arter med huvudet i skyn som dränker ekonomin i sjön. 

Alan välsignade sina gudomliga band och sade "var fruktsamma" men en som inte ville lyssna var Kevin Shields, hjärnan bakom shoegazebandet My Bloody Valentine, som tog drygt två och ett halvt år på sig att slutföra sitt andra album. Titulerad Loveless så skulle det vara ett nyskapande ljudlandskap och en planritning för hur musik skulle komma att låta i framtiden, men höll istället på att göra skivbolaget till historia genom att dra på sig enorma skulder i studiotid.Dag 6: Till sist ser Alan till att göra ett storbolag till sin oberoende avbild.

Loveless blev mycket riktigt en kultklassiker till sist men för att ta sig ur den ekonomiska knipan och den stundande konkursen så var Alan tvungen att sälja halva bolaget till jätten Sony. Besviken över det förlorade slaget så såg han samtidigt sin chans till vad han en gång hade sått ett frö till. Nu skulle hans artister kunna att ta över jorden med ett storbolag i ryggen, så länge han inte skulle bli uppäten av rovdjuret själv. Han vägrade att kräla för dem och tog istället över makt från storbolaget inifrån sin lilla hörna, för att försöka få ett av sina band till att bli ett av de största någonsin.

Dag 7: Alan vilar från sitt skaparverk på ett behandlingshem, och välsignar och helgar den sjunde dagen där hans magnum opus står klart inför en kvartsmiljon fans på Knebworth-festivalen. 

I Alans kaosartade värld av droger och rock'n'roll så var det inte särskilt märkligt att han snubblade in för tidigt på en källarklubb i sin hemstad, där han var för att hälsa på sin far som aldrig hade stöttat hans karriärval. Egentligen skulle han se ett av sina egna okända band spela live, men när han kom in alldeles för tidigt så stod ett band och vad Alan antog var en knarklangare och bråkade med ägaren om att få spela på den överbokade klubben. Det var ingen drogförsäljare utan i själva verket frontfiguren Liam Gallagher i det totalt okända bandet Oasis och som fick chansen att göra ett lika kort gig som The Jesus And Mary Chain en gång hade gjort på Alans egna klubb i London.

Ännu en gång plockade Alan fram ett skivkontrakt ur rockärmen och medan Oasis successivt växte till att bli ett av världens största band, så låg Alan på behandlingshem efter att nästan ha dött av sitt vilda leverne. Där vilade han upp sig med vetskapen om att han hade lyckats med allt hans far hade sagt att han aldrig skulle lyckas med. För Alan var det dock resan och inte slutmålet som var det viktiga, och vilken jävla resa det var där kontrollerat kaos satte sitt namn på musikhistorien.Filmen Creation Stories är just nu aktuell baserad på historien om Creation Records, skapad av Irvine Welsh som även ligger bakom kultförklarade Trainspotting.

HELA VÅR CREATION RECORDS-SPECIAL:

INTERVJU MED ALAN MCGEE: “Drogerna var ett högt pris att betala för framgång”

KLASSIKERN: My Bloody Valentines Loveless – "När tortyr låter som en kärleksförklaring"

SKAPELSEBERÄTTELSEN: Rebellen som skapade världens största band – av misstag

KRÖNIKA: Utan Ed Ball inget Creation Records?

LISTA: 8 underskattade Creation Records-släpp – i skuggan av giganterna

INTERVJU MED MY BLOODY VALENTINE: Berättelserna bakom bullret


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA