x

MUSIKÅRET 2015: Terroristdåd som gled över in i musikens värld med skjutna konsertbesökare

MUSIKÅRET 2015: Terroristdåd som gled över in i musikens värld med skjutna konsertbesökare

Med temaartikeln MUSIKÅRET sammanfattar GAFFAs Jim Knutsson ett händelserikt år – och landar i musiken.

2015 var året när det var livsfarligt att syssla med satir. Den franska tidningsredaktionen på Charlie Hedbo hade gjort satir över profeten Muhammed och attackerades därför av islamistiska terrorister och tolv personer dödades medan elva skadades. Världen svarade med att stå upp för tidningen, yttrandefriheten och rätten till att skapa satir genom hashtaggen #jesuischarlie, vilket betyder jag är Charlie. Samtidigt flög kometen Lovejoy så nära jorden att den gick att se med blotta ögat medan Kanye Wests unga fans undrade vem fan gubben var som var hans nya samarbetspartner, någon Paul McCartney som ingen hade hört talas om. Man får anta att The Beatles hade sett sina bästa dagar nu.Terrordåden nådde så nära som Köpenhamn där två personer dödades och där en av måltavlorna antogs vara svenska karikatyrtecknaren och konstnären Lars Vilks. Han befann sig på en debatt under parollen Konst, Hädelse Och Yttrandefrihet tillsammans med bland annat en fransk ambassadör. Gärningsmannen sköt vilt in genom fönsterrutorna och dödade filmaren Finn Nørgaard och skadade tre poliser. På natten attackerades även en synagoga där en vakt dödades och två poliser skadades, innan den misstänkta gärningsmannen kunde skjutas ihjäl senare under morgonen.När det behövdes hjältar i världen så trädde Måns Zelmerlöw fram och levererade Heroes, inte bara som vinnarbidrag i Melodifestivalen utan dessutom i hela Eurovision Song Contest-finalen. Han blev därmed den sjätte svenska vinnaren genom tiderna.

FBI började att utreda korruption inom fotbollsorganisation FIFA och nyligen omvalda ordföranden Sepp Blatter avgick därmed, samma sommar som det svenska U21-herrlandslaget i fotboll blev hjältar när de otroligt nog vann EM till fansens stora och oväntade glädje.Något mer tragiskt som också engagerade många i Sverige var den då ouppklarade historien bakom 17-åriga Lisa Holms försvinnande, som fick ett tragiskt slut när hon hittades mördad efter fem dagar. En litauisk sommararbetare som bodde i närheten av det kafé i Blomberg där hon jobbade häktades för mordet, när hennes avlidna kropp hittades intryckt i ett klädskåp. DNA-spår kunde binda honom till en livstidsdom i fängelse och utvisning. 

Donald Trump uttalade sig rasistiskt om mexikanare samtidigt som han meddelade att han tänkte ställa upp som presidentkandidat, något alla skrattade åt då men också fick sätta skrattet i halsen när han sedermera vann valet 2016 över Hillary Clinton

En 27-årig man och hans 55-åriga mamma dödades av en för dem okänd gärningsman i ett knivdåd på IKEA i Västerås, innan attentatsmannen skadade sig själv med knivarna som han hade stulit från butiken. Motivet skulle vara att han timmarna innan fick avslag för uppehållstillstånd i Sverige och han sa själv att han attackerade just dem för att de såg svenska ut.Migrationskrisen i Europa blev ett faktum när ISIS ryckte fram i Syrien och sände folk på flykt för att rädda sina liv. Flera länder stängde sina gränser och byggde fyra meter höga stängsel för att hindra tiotusentals flyktingar att komma in. Samtidigt letade NASA utanför jordens gränser och fann bevis av flytande vatten på planeten Mars. 

I all denna galenskap så var det passande att satiriska musikern Weird Al Yankovic uppträdde live för första gången i Sverige. Men det som var ännu tokigare var att Madonna aldrig hade gjort en livekonsert i huvudstaden Stockholm förrän detta år, trots att hon hade varit en världsstjärna sedan början av 80-talet. Även om hon så klart hade gjort några konserter i Sverige tidigare som i Göteborg.Ett hatbrott i form av en knivattack på en skola i Trollhättan dödade en elev, en lärare, en elevassistent och gärningsmannen själv. Attentatsmannen skyllde dådet på invandringen och på samhället i en efterlämnad lapp och det var också tydligt vilka han ville skada när han gick förbi ljushyade och gick till attack mot mörkhyade.

Många var vi som ville backa tiden till en oskyldigare tid, även om den antagligen aldrig har funnits. Och någon annan som ville backa tiden var Joel Alme som gjorde sitt första album på svenska.

Polariseringen på alla plan blev också tydlig när nordöstra regionen Katalonien ville bryta sig loss från Spanien och terrordåden i Frankrike blev ännu värre när 130 människor dödades och 413 skadades i flera attacker under fredagen den 13 november med skottlossningar och explosioner. Bland annat besköts och dödades publik inne på utsålda spelstället Bataclan medan amerikanska rockbandet Eagles Of Death Metal spelade live. En attack inte bara på yttrandefriheten utan även på det fria musikskapandet.Vad har du för musikminne från året 2015? LÄS OCKSÅ: MUSIKÅRET 1965: Vietnamkrig, afroamerikanska medborgarrättsmarscher och brittisk hitparad


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA