x

Tony Iommi om Heaven And Hell: "Fansen hade svårt att acceptera Dio"

Tony Iommi om Heaven And Hell: "Fansen hade svårt att acceptera Dio"

I GAFFAs oktobernummer hittar du en längre intervju med rockikonen Tony Iommi där han bland annat går igenom fem betydelsefulla Black Sabbath-album plus Technical Ecstasy som de nu släpper i nyremixad form.

Som en förpepp inför den kommande tidningen publicerar vi nu en artikel om dagen där gitarristen fokuserar på ett av dessa album. Tidigare har han pratat om den självbetitlade plattan från 1970, Master Of Reality från 1971, Sabbath Bloody Sabbath från 1973 och idag är det dags för denna:

gallery_large

Tony Iommi om Heaven And Hell (1980)

– Den här var verkligen totalt annorlunda, naturligtvis på grund av Dio. Allt var annorlunda, jag skrev på ett annat sätt eftersom jag skrev för en annan sångare. Jag visste ungefär vad Ozzy skulle göra med låtarna jag skrev, hur han skulle följa riffen, men med Ronnie hade jag ingen aning. Det blev ett album med ett annorlunda sound och fler prylar i högre tempo. Det var lite av en utmaning och Ronnie följde snarare ackorden än riffen när han sjöng. Jag tror att Children Of The Sea var den första låten vi skrev och jag visste direkt att det skulle funka. Men det var tufft och svårt att etablera en ny sångare i Black Sabbath. Vi ville aldrig att någon skulle bytas ut men vi hade inget val, och när vi tog in Dio var vi tvungna att hjälpa honom att bli accepterad av fansen vilket visade sig vara väldigt svårt. Men han var stark nog att ta sig igenom det och albumet och turnén blev hur bra som helst.

LÄS OCKSÅ: Tony Iommi om Sabbath Bloody Sabbath: "Stevie Wonder hade byggt en jättestor moog"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA