x

KLASSIKERN: Skilsmässorna genomarbetades i offentligheten

KLASSIKERN: Skilsmässorna genomarbetades i offentligheten

ABBA har otroligt nog släppt ett nytt album nyligen, Voyage, och ska dessutom ge konserter nästa år som hologram. Men GAFFAs Jim Knutsson drömmer sig istället tillbaka till när det svenska bandet befann sig i sin storhetsperiod och gav ut The Visitors 1981. Ett album det skulle ta 40 år att följa upp.

Idag är det exakt 40 år sedan vad man trodde var ABBA:s sista album släpptes. Det åttonde studioalbumet är mer komplext än tidigare där det öppnande titelspåret närmast kan liknas vid något så oväntat som catchig politisk syntpop mer än disco. Det gick så långt att skivan blev förbjuden i Sovjetunionen på grund av det tydliga ställningstagandet mot hur illa landet behandlade sina politiska oliktänkande. Vilket tyvärr inte har förbättrats under alla dessa år, fängslade oppostionspolitikern Aleksej Navalnyj är ett bra exempel på när han mot alla odds dessutom överlevde ett mordförsök.En lika kylig relation som USA och Ryssland hade under kalla kriget uppstod även mellan två av bandets medlemmar Benny och Frida som gick skilda vägar. Samma väg som det tidigare paret och de andra två bandmedlemmarna, Björn och Agnetha, hade gått bara två år tidigare. Och där man skulle kunna tillskriva låten The Winner Takes It All till deras uppbrott. Smärtan från skilsmässan mellan Benny och Frida blev till When All Is Said And Done

Medan musiken är en lättsam och varm pop bär texten och känslorna i Fridas röst på smärta och ledsamhet.Head Over Heels är något så udda som en svängig syntpoplåt som doftar tango och visar prov på att bandets popularitet var på väg att dala på topplistorna innan de tog sin 40 år långa paus. Pausen skulle dock till slut leda till att bandet skulle bli större än de någonsin hade varit som aktiva, med musikaler och filmer i kölvattnet av sin framtida kultstatus.Höjdpunkten på det annars lite trevande albumet är One Of Us där skilsmässorna ännu en gång genomarbetas via musiken och offentligheten. Deprimerande rader om ensamhet och ångerfullhet tonsätter den ljuva poppärlan. Det är tydligt att både arbetsbördan och de frostiga relationerna mellan bandmedlemmarna började ta över en del av briljansen och ljuset från de tidigare skivorna. Likt omslaget började de att bli till skuggor av sina forna jag och de förstod själva att de inte var tillräckligt närvarande längre för att kunna fortsätta i samma upptrampade spår.Medan ABBA år 2022 kommer att skapa en helt ny sorts show där de uppträder som hologram i en helt nybyggd arena för att den ska klara av tekniken, var de redan i början av 80-talet intresserade av den senaste tekniken. The Visitors är en av de första skivorna som gavs ut på CD och spelades även in och mixades digitalt. 

ABBA låter både musiken och känslorna tala men man märker också att medlemmarna är utarbetade och behöver en paus. Få hade dock räknat med att den skulle ta 40 år, inklusive bandet själva. 

LISTA: ABBA:s bästa låtar – som du sällan hör


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA