x

LISTA: De fem värsta skivomslagen från 2021

LISTA: De fem värsta skivomslagen från 2021

2021 har varit fullt av släpp med giganter som Tyler, The Creator, Kanye West och Lana Del Rey och svenska artister som Amason, José González, Fricky, Sarah Klang och Thåström, för att bara nämna några. GAFFAs Jim Knutsson skippar denna gång musiken och fokuserar istället på de värsta skivomslagen från i år. För hur bra musiken än är så gäller det att kunna paketera den också.

5. Tom Morello – The Atlas Underground Fire och The Atlas Underground Flood

Rage Against The Machine-gitarristen var så produktiv i år att han inte bara levererade en utan två nästan identiska kandidater till årets fulaste omslag. Hans numera dåliga smak koncentrerades alltså inte bara till att göra en meningslös AC/DC-cover på Highway To Hell ihop med gubbarna Bruce Springsteen och Pearl Jams sångare Eddie Vedder. Omslaget skulle dessutom prydas av en elefant med fjärilsvingar som öron på de båda skivorna. 

gallery_large

4. Limp Bizkit – Still Sucks

Amerikanska nu metal-bandet Limp Bizkit var åtminstone självmedvetna när de efter tio år gjorde comeback på studioalbumfronten och döpte sitt album till Still Sucks. På omslaget syns en kvinna dammsuga golvet där de avdankade bandmedlemmarna ligger och dammar, och man får hoppas att det är bra tryck och att dammsugarpåsen aldrig mer återfinns. 

gallery_large

3. Cappadonna – Black Tarrzann

Wu-Tang Clan-rapparen Cappadonna har antagligen arbetat i det väldigt simpla bildhanteringsprogrammet Paint när det kommer till omslaget. Här vill han uppenbarligen förvandlas till ett lejon. 2001 ringde och ville ha tillbaka sina färdigheter. Diverse djur har bara klistrats in över en bild av artisten när han sitter på huk i skogen. Och frågan som kvarstår är om han vill sälja in musik eller visa att han är bra på att göra powerpoints?

Black Tarrzann by Cappadonna (Album, East Coast Hip Hop): Reviews, Ratings,  Credits, Song list - Rate Your Music

2. David Bowie – Toy

Brittiska legendariska musikern David Bowie är känd för sitt bildspråk så därför är det hemskt att se hans arv förvaltas på detta sätt, medan han vänder sig i graven. Tanken var att han skulle släppa Toy redan 2001, ett album som läcktes på nätet först 2011 och sedan släpps officiellt först i år som en del av samlingsboxen Brilliant Adventure. Kanske var den här omarbetade bilden av en bebis-Bowie det som fick både artisten och skivbolaget att lägga det i frysboxen i 20 år. Men det kanske hade varit bättre att bränna det på bål? Åtminstone om man tänker på paketeringen. 

Som tur är så släpps skivan på egen hand först den 7 januari 2022, dagen innan Bowie skulle ha fyllt 75 år, så det finns fortfarande en chans att rädda omslaget.

gallery_large

1. Drake – Certified Lover Boy

Drake är en av världens största rappare och ändå kunde han inte kosta på sig något mer än simpelt upprepande gravida emojis för att pryda hans senaste verk. Så kan man tro till en början, men det blir ännu värre. Det är nämligen den världskända designern Damien Hirst som har anlitats för att göra jobbet som visserligen fyllde sin funktion när det blev viralt. All reklam är bra reklam men man kanske vill ha större ambitioner än att bli känd för annat än att ha skapat årets fulaste omslag?

gallery_large

Vilka tycker du är de värsta skivomslagen från i år?

LÄS OCKSÅ: 8 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA