x

ÅRSKRÖNIKA: “Peak peak”

ÅRSKRÖNIKA: “Peak peak”

GAFFAs skribent Jonatan Södergren sammanfattar året med en krönika – och med en rad peakar.

Vilket år det var, 1921. Irving Berlin hade en hit med All By Myself. Andra populära artister var Marion Harris, Eddie Cantor, Paul Whiteman och Al Jolson. Ett sekel senare är det Spotifys algoritmer som styr. Det är TikTok istället för Broadway som gäller. Ärligt talat, visst är det omöjligt att värja sig mot Olivia Rodrigo?

Personligen har mitt år mestadels bestått av att återupptäcka Arthur Russell. Peak retro. Men det är mer som måste lyftas fram i denna ännu-inte-post-pandemiska årssammanfattning: Mogwai lyckades till exempel göra årets låt – Dry Fantasy – snart 30 år in i sin verksamma karriär! Peak post-rock. Japanese Breakfasts Michelle Zauner har blivit 2020-talets kvintessentiella indieartist med såväl årets bästa album, Jubilee, som boken Crying In H Mart i ryggen. Peak mångsysslare. (Hedervärda omnämningar går till Damon Albarn, Darkside och The War On Drugs.)

Vad jag ser fram emot nästa år är att gå på festivaler igen. Peak fun. Dessutom har jag höga förväntningar på vad Charli XCX har i kikaren. Peak pop. Du bör även hålla ett öga på Jacob Hallerström, den impressionistiska trubaduren med inspiration från såväl Cornelis som Tjeckien. Peak världsvana.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA