x

Hyllar det vackra i det skitiga

Hyllar det vackra i det skitiga

När Janove Ottesen var 15 år startade han, tillsammans med kompisen Geir Zahl, upp ett mer eller mindre seriöst projekt som gick ut på att slå på burkar och kartonger till tonerna av visdoftande texter. Strax därefter blev de introducerade för svenska Philemon Arthur & the Dungs märkliga värld. Men det var då och nu är nu. Janove och Geir har numera ett fullskaligt ompa ompa-monster till band bakom sig. Kaizers Orchestra firar i år tio med album-trilogin "Violeta Violeta" till följd. Och hur fyrar man av ett sådant projekt? Givetvis med att döpa introspåret till "Philemon Arthur & the Dung".

– Vi gör det för att hylla det vackra i det skitiga, säger Janove till GAFFA och hans tankar går dels till den hemlighetsfulla duon Philemon Arthur & the Dung, som skapade stor uppståndelse under 70-talet. Men även till sin egen musik.

Att hitta det vackra i det skitiga är något som Kaizers Orchestra sedan start har strävat efter. Till en början mer tydligt av naturliga skäl.

– Vi har haft en märklig karriärkurva. Vårt debutalbum ("Ompa til du dør" från 2001, red anm.) blev en storsäljare, vilket gjorde att vi helt plötsligt stod som headliner på en rad festivaler. Då var vi ärligt talat ganska dåliga, kunde inte riktigt hantera våra instrument, så ljudbilden var ju ganska skitig. Men det var ju också det folk ville ha vid den tiden.

Med en sådan start hade bandet, utan att överdriva, god utvecklingspotential. Och utveckling har skett, både musikaliskt som visuellt. Numera är bandet kända för sina explosiva spelningar i hemlandet. Men raketerna och projektionerna har lämnats därhän när bandet begett sig på sina världsturnéer. Fram tills nu, det vill säga.

– Vi är ett stort band i Norge med stor produktion. Spelningarna i Europa har mer tacklats med en punkrock-attityd. Man åker runt med sina instrument men inte så mycket mer. Nu tar vi för första gången med oss hela vår produktion ut på Europas vägar. Nu ska även ni få se vår headline-potential. Det blir extra allt med bra ljud, bra ljus och filmprojektioner.

En trilogi kom till

Idén med en trilogi föll sig naturligt när bandet insåg att de hade för mycket material för ett album.

– Det kom så mycket musik så tidigt i processen att vi först planerade att släppa ett dubbel-album, men med tiden förvandlades idén till en trilogi.

Kaizers Orchestra är och har alltid varit glada i tema-album. Även "Violeta Violeta"-trilogin bär på teman, på ett musikaliskt plan.

– Volume 1 är mestadels komponerat på tangenter och vi ville först och främst ha spektakulära arrangemang. Volume 2 kommer att vara mer rättfram rock n roll, med mycket elgitarrer. Den tredje vill vi inte riktigt avslöja något om än. Det blir en överraskning. Jag kan bara säga att den kommer att skilja sig från de två andra.

Kaizers Orchestra uppträder på Debaser Medis i Stockholm 18 mars och Brewhouse i Göteborg 19 mars.

För biljettinformation hänvisar vi till GAFFA.se/live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA