x

Diggande till slutet

Diggande till slutet

 

Produktionen i Tonbruket går inte på sparlåga. Bara ett år efter debutalbumet är det redan dags för uppföljaren: "Dig It To The End". Nya albumet är en vidareutveckling av den jazzinfluerade progg och postrock som gruppen gjort till sitt musikaliska område. Vissa av låtarna skrevs redan då bandet turnerade med förra skivan.

– När vi gav oss ut på turné började vi också skriva nya låtar. Vi har redan testat många av dem inför publik, säger Dan Berglund.

Tonbruket består, förutom Dan Berglund (mest känd från Esbjörn Svenssons Trio), också av Johan Lindström (som har spelat med Per "Texas" Johansson), Martin Hederos (The Soundtrack Of Our Lives) och Andreas Werliin (Wildbirds & Peacedrums). Med så prominenta namn kan man anta att det finns starka viljor som drar åt olika håll. Men det blir sällan diskussioner i studion, enligt Dan:

– Rent musikaliskt strävar vi åt samma håll. På nya albumet har vi skrivit låtar var för sig, men alla lägger sig i ganska mycket i varandras låtar. Alla sätter sin prägel på dem och det gör att låtarna tillhör oss alla.

Dan Berglund har skrivit titelspåret på albumet. Men titeln är varken hans eller någon annans i bandet.

– Jesper Waldersten, som har gjort omslaget, var med i studion. Han sa att det var så han uppfattade vår musik och vi tyckte det var en bra titel. "Dig" har både en jazzvinkel och beskriver också hur vi gräver i musikinfluenserna. För mig är titeln en uppmaning som säger att man ska satsa fullt ut på det man brinner för.

Efter releasespelningen den 25 maj på Nalen i Stockholm, väntaren turné som tar Tonbruket till USA, Tyskland, Turkiet – och så tillbaka till Sverige för spelningar på bland annat Hultsfredsfestivalen.

– Det ska bli superkul. Vi tycker om att improvisera när vi spelar och det kan dra iväg åt alla möjliga håll.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA