x

”Alla kan inte vara Zlatan”

”Alla kan inte vara Zlatan”

– Alla kan inte vara Zlatan, säger Jonas Hed, sångare i Goodlooking Trash när vi diskuterar bandets historia. Det som började med drömmar om en fotbollskarriär men mynnade ut i andra mål.

Jonas Hed och gruppens trummis Joel Sundqvist har känt varandra sedan lekis och gick sida vid sida fram till högskolan, som yin och yang. Först handlade allt om fotboll, men när de insåg att talangen fanns på annat håll föll valet på musiken. Good Looking Trash började vakna till liv.

– Men precis som i fotboll handlar det väl om samspelet. Att man får inse att man har olika roller i ett band. Alla kan inte vara Zlatan.

Gruppen, som senare byggts på med Rasmus Hååg och Rickard Ljungdahl, släppte sin debut "Tales From The Golden Years" i maj förra året och är för närvarande högst aktuella med den nya singeln "Tomorrow I'll Be Gone". Ett spår som sätter ny kurs, enligt Jonas.

– Den är ett steg mot den riktning mina grundvärderingar ligger i. Att komma tillbaka till mina förebilder, Eldkvarn, Plura, Thåström, och så vidare. Vi ville hålla det avskalat, akustiskt och ärligt. När vi började var vi sugna på hela rock 'n' roll-grejen. Det skulle vara snabbt och hårt, vi ville sticka ut tungan åt allt och alla. Det finns inga sådana ambitioner längre. Det här är första riktmärket på vilka vi är.

Ni inviger hela Peace & Love. Hur går tankarna?

– Det känns stort att vara det första bandet att slå första ackordet. Vi var väldigt unga när Peace & Love startade, man hörde vad som hände på stan samtidigt som man gick där hemma och tränade på den akustiska. Det här känns helt klart som ett hedersuppdrag. Det kanske är lite uttjatat, men man kan inte sticka under stolen med hur viktig den här festivalen har varit för vår stad. Det är som natt och dag före och efter festivalen startade.

Hur skulle man annars kunna sammanfatta Borlänges musikscen just nu?

– Förut snackade man om Sugarplum Fairy och Mando Diao. Och vi blev kallade deras småkusiner. Det man kan se nu är en scen som kommer på bredare marsch. Det är inte längre bara rock. Vi har till exempel fått in hiphopen med Prop Dylan, samtidigt som artister som Hanna Turi och Anna Ihlis får mer uppmärksamhet. Det känns som att man inte längre behöver titta vad som händer utanför staden för att hitta nya vägar.

Så ni har inga planer att dra till Stockholm som så många andra har gjort?

– Nej, det är det som är så bra på det sättet. Vi har allt vi behöver här. Men man ska aldrig säga aldrig. Om det börjar röra på sig är det ju lättare att resa utomlands via Stockholm. Men som verkligheten ser ut nu finns allt här.

Goodlooking Trash ser man på dessa ställen under årets Peace & Love:

Invigning (Athena - Folkets park ) tisdag 28/6, 15.30

Dayparty (Jussi Björling torg) onsdag 29/6, 13.30

Rock N Roll Heaven (Bolanche) torsdag 1/7, 19.00

Lyssna på nya singeln "Tomorrow I'll Be Gone" via Spotify.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA