x

Musik om arga män

Musik om arga män

På Youtube cirkulerar ett videoklipp från höstens Culture Collide-festival i Los Angeles. Klippet går under namnet "Mayhem" och visar en dansande skock människor under en av festivalens spelningar. Över deras huvuden flyger små gosedjur kors och tvärs genom luften. Uppviglarna till detta inferno är de fem personerna som står på scenen och frenetiskt matar en dansant popslinga. Tillsammans går de under namnet You Say France & I Whistle.

– Jag trodde människor i Los Angeles var rätt coola, men folk gick loss fullständigt med de där gosedjuren. Det var krig, berättar bandets gitarrist och ena sångare Patrik Marcus.

Gosedjuren fungerar som en slags isbrytare när gruppen spelar inför en ny publik, förklarar han.
– Många som tar till sig ny musik kan vara ganska återhållsamma; man står hellre med sin öl och lyssnar. Vi vill ha en interaktion, och den blir väldigt omedelbar med de här gosedjuren.

You Say France & I Whistle är Stockholmsbandet som föddes ur en frustration från bandmedlemmarna, som tidigare spelat i alltför många "coola" popband utan kärlek. En känsla av att det fanns något mer än att bara stå på en scen och se cool ut; en djupare kärlek för musiken.

– När vi spelar, och har den här kärleken eller känslan i bandet, märker vi också att den smittar av sig. På så sätt är det en fullträff.
I You Say France & I Whistle finns ingen given frontfigur. Patrik Marcus, Claes Carlström och Ida Hedene alternerar sången mellan varandra i låtarna. Petter Wesslander och Christian Wester spelar trummor respektive bas. I övrigt fylls ljudbilden ut av bland annat slagverk, tamburiner och dragspel. Musiken kan enkelt beskrivas som energifylld. En plockig, peppig pop som både rymmer glädje och frustration.

– I bandet tror jag vi får utlopp för olika känslor. Vissa kanske mer får utlopp för glädjen, medan vissa får utlopp för frustration eller vad det nu kan vara, nästan som ett träningspass.

Kvintettens andra ep Angry Boy följs nu i januari upp med debutalbumet Angry Men, en skiva bandet arbetat med att spela in i två års tid. Patrik berättar att många av skivans texter speglar vad som får utrymme i samhället idag.

– Även om vi har kommit ganska långt med jämställdhet och sådär så har vi en ganska lång bit kvar. De här arga männen har jävligt stort utrymme i vårt samhälle och vårt vardagliga liv. När det till exempel är fotbollsmatch på Råsunda stängs halva Solna av för att en karavan av arga män ska få ta sig fram. Det är ju väldigt speciellt. Skulle det vara tvärtom – en karavan av arga kvinnor – hade de inte tillåtits få det utrymmet. I det sammanhanget hade kvinnorna istället blivit hysteriska eller frustrerade, för det är hela tiden den här mansnormen man utgår ifrån.  

Men är det inte lite samma sak som Ladies Night i Globen, där massa kvinnor står och skriker efter Martin Stenmarck?

– Det är väl kanske ett resultat av att de här männen får ett sådant utrymme. Kvinnorna får göra det inom något slags egen liten avdelning, medan män rent allmänt och generellt i samhället bara kan köra loss, utan att det ens funderas kring det här.
Patrik understryker dock att bandet inte direkt viftar med någon normativ pekpinne i sina texter. Snarare handlar det om en reflektion över vad som får utrymme i samhället i dag.

You Say France & I Whistle gillar att bryta ny mark när det kommer till att nå ut med sin musik. Bandets två egensläppta ep-skivor hade tygomslag istället för cd-fodral, och i samband med släppet av den andra ep-skivan anordnades en konstutställning med konstverk gjorda av bandet.

– Det är inte bara musiken i sig, mycket med bandet för mig handlar om bildspråk och kommunikation. Att släppa en skiva med tygomslag istället för det där fula plastfodralet vore kul, kanske man skulle säga på fyllan. Men vi gjorde ju faktiskt det. Att jobba för att nå ut med sin musik och att hitta nya vägar har hela tiden varit ledstjärnan. Och det verkar ha gett resultat också.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA