x

"När man blir äldre vill man göra något mer upplyftande"

"När man blir äldre vill man göra något mer upplyftande"

– När man är yngre så romantiserar man om mörker och sorg eftersom man aldrig upplevt det – därför skriver man om det. När man blir äldre har man flera dåliga erfarenheter från livet. Därför slutar man med att romantisera och börjar inse att man vill göra något som är mer upplyftande utan att vältra sig i det.

29-årige O'Brien grundade Villagers och det är alltid han som är projektet. Särskilt på debutalbumet Becoming A Jackal var det ett uttalat enmansprojekt, men på uppföljaren har det hänt mycket. Bandet har i långt högre grad varit med och präglat inspelningarna av Awayland, som är ett glimrande exempel på Conor O'Briens övergång från singer-songwriter av den dystrare sorten till ett mer omfattande, bildrikt och vackert album där särskilt förstasingeln The Waves var en spännande resa för Irländaren.

– Anledningen till att jag skrev de låtarna (till debuten reds. anm.) var att det var första gången jag spelade akustisk gitarr inför andra människor. Jag ville vara visuell och intensiv men efter två år kändes det som, när jag tittade ut över publiken, att jag hellre ville ha några låtar som fick folk i rörelse. Jag ville inte att de skulle stå med armarna rakt ner och tänka att jag verkligen var tråkig och mådde dåligt.

Från fisk till människa

Awayland är som ett följsamt vidunder. En total öppning för fantasin, att vara otroligt öppensinnad kring allt.

– Min brorson är på omslaget och det är för att de möjligheter du har i din hjärna när du är ung blir mer begränsade när du blir äldre. Det handlar om att undvika att hamna där. Det handlar också om att ha några tuffa stunder i livet där man är noga med att undvika sprickor och istället använder tiden till att göra sin kärlek till allt och alla starkare, till att leva mer, skrattar O'Brien åt de stora orden, men som han ändå menar.

Temat kring Awayland bottnar även i något så ovanligt som tankar kring fiskar och hur de kom att påverka vår planet.

– Jag läste mycket astrofysik och det finns låtar om evolutionen och fiskar. Det faktum att vi alla var fiskar, sen blev vi apor och nu är vi här. Vi har bara varit här i 200 000 år. Det är sjukt. Många låtar handlar egentligen om att titta på himlen och tänka: vad fan finns där ute egentligen? Jag har testat att öppna mitt sinne än mer – och att inte vara så ledsen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA