x

11 Essentiella – april 2013

11 Essentiella – april 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

Be Free, A WayThe Flaming Lips

The Flaming Lips plogar vidare genom musikhistorien och i år firar de 30 år som band. De har provat det mesta och de senaste åren har vi mest sett dem som ett ambulerande nöjesfält i ballonger under konfettiregn. På The Terror hörs och syns ingenting av det. Här finns inget spex, bara ett knippe fina och minnesvärda låtar. Särskilt apokalyptiska Be Free, Away måste vara bandets vackraste alster på över tio år. 

Raging LungThe Knife

Shaking The Habitual skulle vara ett outhärdligt album om det inte vore för att syskonen Dreijer ibland sänker garden och visar att de inte hade varit så fulla av eld och vrede om det inte vore för att deras hjärtan blöder. Något det är alldeles tydligt att de gör i fantastiska låten Raging Lung.

Som En MänniskaNord & Syd

Nord & Syd har inte bara en löjligt snygg logga, de är också något av en supergrupp. Eller ja, det kanske är att ta i men bandmedlemmarna har tidigare synts i kända konstellationer som Vapnet, Laakso och Holy Madre. Musikaliskt är det finstämt och varmt och i Som En Människa får vackert piano, tänkvärd text och janglig gitarr samsas i tre och en halv fina minuter.

MuteYouth Lagoon

The Year Of Hibernation var en av 2011 års bästa skivor. Nu är Idaho-pöjken Trevor Powers tillbaka med album nummer två och har tagit ett ganska stort steg bort från pojkrumspoppen på debuten. Ljudbilden är bredare, smutsigare och helt klart lite svårare att smälta. Band som Grandaddy och Flaming Lips dyker upp som referenser, och det kan ju aldrig vara en dålig sak.

Miss You IIClinic

Att släppa ett nytt album med samma titel, innehållandes samma låtar som det man släppte bara några månader tidigare måste betraktas som en ganska märklig sak att göra. Överallt utom i Clinic-land. Dessutom har man ju lagt till "II" i alla låttitlar, och i nya den produktionen låter det faktiskt så bra som man hoppades på med Free Reign I. Suicide-homagen Miss You utmärker sig särskilt, i sin förföriskt monotona takt.

Yes Pinkie!Syket

Syket fortsätter med den lite luftigare, öppnare ljudbilden vi fick höra på Algarve i vintras, första smakprovet från Can You Keep A Secret?. Yes Pinkie! skulle i sin tur kunna ha varit filmmusik till en modern variant av Det Stora Blå, ett finfint betyg i sig. Och, det är knappt man vågar säga det, men visst är det baleariskt och visst låter det himla bra.

Close To YouTandem Sky

Tandem Sky är symbiosen mellan Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson och tech-house-DJ:n Mikael Nordgren. Resultatet är en lite schizofren djupdykning ned i 90-talet, brit-popen och krauten. Close To You är dock mest en klockren pophit komplett med Be My Baby-intro, glockenspiel och en av Sveriges vackraste röster.

Mighty (feat. Newkid) Petter

Alla tycks vilja jobba med unga lovande Newkid, senast hördes han på Lorentz & Sakarias skiva och nu är det Petters tur. I fallet med Mighty bryter hans ganska ljusa souliga stämma av på ett fint sätt mot Petters basigare röst. Den här beatsäkra, snygga produktionen är en given radiohit när den når stationerna, vågar vi påstå.

Det Kommer Aldrig Va Över För MigHåkan Hellström

Referenser, stölder, texter och Håkans nya sound har stötts och blötts i sociala medier konstant ända sedan Det Kommer Aldrig Vara Över För Mig släpptes i mitten av mars. Vi kan konstatera två saker: när Håkan släpper ny singel är det en riksangelägenhet samt att han har gjort det igen. Albumets titelsingel är en oförglömlig hit, gjord för de stora arenorna.

MetrolandOrchestral Manoeuvers In The Dark

Vem hade egentligen trott att OMD skulle återkomma 2013 med en riktigt bra låt? Metroland är som en korsning mellan Europe Endless på Kraftwerks Trans Europe Express och låten Southampton från Titanic-soundtracket. Det låter helt sjukt men lyssna själva om ni inte tror oss. Sju minuter kontemporär nostalgi.

Secret To The EndDepeche Mode

Är 2013 året då 80-talsbanden gör sina bästa låtar sedan det begav sig? I den bästa av världar skulle det vara så. Secret To The End är åtminstone ett av Depeche Modes mer intressanta alster på ett tag. En mörk refränglös synth-tung sak som skulle kunnat platsa på Violator.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA