x

“Vad är en frigående kyckling?”

“Vad är en frigående kyckling?”

Hej Sara, är allt bra i Kanada?

– Det är det, absolut! Vi kom precis till Toronto där vi ska spela på en välgörenhetsgala, nu äter vi lite frukost och allt är bra.

Jag kollade in er turnékalender och den ser rätt fullspäckad ut. Ni har en spelning i princip varje dag, hur kommer det sig?

– Hahaha. Det är väl en kombination av saker. Men i slutändan känns det mest ekonomiskt förnuftigt att arbeta hela tiden som man är ute på turnén. Så även fast vi vill se saker och uppleva ställena vi åker till så är vi i slutändan där för att spela musik, och därför gör vi det så ofta vi kan.

Blir det aldrig för hektiskt?

– Efter 13 år av turnerande har vi blivit rätt bra på att avgöra vad som går ihop och vad som inte går ihop, svårare än så är det inte. Vi kan titta på ett schema och se vad som är realistiskt och vad som förmodligen kommer få oss att gå in i väggen. Men vi är aldrig ute för länge på turné, jag tror att våra längsta turnéer är runt sex veckor och därefter får vi en fin liten paus.

Tröttnar aldrig du och Tegan på varandra?

– Njae, jag blir väl trött på alla ibland. Jag har lite mer av en klosterlik livsstil när jag inte är ute och turnerar. Jag uppskattar att vara själv, jag gillar att arbeta ensam och skriva för mig själv. När man är ute på turné är man omgiven inte bara av människorna du arbetar med utan även press, fans och det känns som att du nästan aldrig är ensam. Ibland när vi är ute på turné så är det lite ... konflikt är inte rätt ord, men det kan definitivt vara en viss mängd friktion som märks av då man känner sig grinig eller plötsligt har svårigheter med att ta beslut. Det är såna saker som indikerar att vi spenderat för mycket tid tillsammans och att vi behöver en paus.

Skulle du säga att det är en för- eller nackdel att vara med din tvillingsyster under såna här tider?

– Nu för tiden när jag är äldre och har mer erfarenhet av att arbeta i olika konstellationer och band (red: än bara med Tegan) så tror jag att fördelarna uppväger nackdelarna. Tegan och jag litar på varandra, vi är sammanlänkade på ett intrikat vis. Vi kan läsa varandras signaler och vi är ytterst intuitiva med varandra. Det finns en koppling och ett band mellan oss som överskrider det jag hade kunnat ha med en vanlig person i mitt band. Jag tror att det är en bra sak.

Grattis till succén med den senaste skivan, har du börjat tänka på nästa skiva ännu?

– Tack! Jag började tänka på den väldigt nyligen. Lite. Jag tror att det finns en möjlighet för oss att göra ett par skivor till och försöka fortsätta jaga estetiken och ambitionen från den senaste skivan. Jag tror att vi kommer att fortsätta i den riktningen och att det finns mer att göra inom den genren av musik. Jag har även börjat skriva lite. Men jag ska inte prata för mycket om det, det är lång tid kvar tills dess.

Så det kommer det att vara en liknande musikalisk utveckling?

– Just nu är det lätt för mig att säga "Ja! Nästa skiva kommer att bli en popskiva." men jag har egentligen ingen aning. Jag kanske skriver 15 låtar som behöver bli metallåtar. Jag känner mig inte begränsad att göra en viss sorts musik. Vissa andra band känner på det viset men för mig och Tegan handlar det mer om våra röster, vårt låtskrivande och vårt budskap.

Har du någon aning om när den kommer att släppas?

– Jag vet inte riktigt. Vi ska turnera med den här skivan under 2014 så min bästa gissning är inte förrän efter 2016.

Vad tycker du om Sverige?

– En av de första gångerna vi kom till Europa åkte vi till Sverige. Jag kommer ihåg att jag tänkte för mig själv att hela området, Sverige, Norge och Danmark, jag hade kunnat flytta dit på direkten. Alla var eleganta, coola, maten var fantastisk och alla var så artiga. Det kändes som en idyll till ställe. Dit man flyttar om man vill att allt ska vara perfekt. Det är så klart inte sant, men det var ändå intrycket jag fick.

Har du några svenska favoritsaker?

– Åh, det är en svår fråga. Vi brukar alltid shoppa när vi kommer till Sverige. Jag vet inte vad det är med svenska kläddesigners ...  "but maaaan,  you've really got it straight.". Så fort vi kommer hit måste vi shoppa, och det startade för tio år sedan. Sedan finns det väl andra saker som svenskar inte höjer på ögonenbrynen för. Exempelvis blir jag fascinerad av hela hockeykulturen och tycker att "swiss chocolate is amaz-..." – hahaha, förlåt. Däremot restaurangerna! Jag kommer ihåg att jag hade min första organiska och lyxiga matsjälvmedvetna måltid i Sverige. Jag kommer ihåg att jag tänkte "Vad är en frigående kyckling?", hade aldrig hört talas om det tidigare. Det kändes som att alla var medvetna om vad de åt och hur de såg ut. Plus de svenska festivalerna som är fantastiska. Jag vet inte riktigt, det verkar som det perfekta stället.

Se Tegan & Sara på Hultsfredsfestivalens Blue Stage lördag kl 18:15.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA