x

''I princip alla låtar är mästerverk''

''I princip alla låtar är mästerverk''

Svängig 70-talsrock'n'roll med organisk ljudbild och snygga gitarrlicks. Känns beskrivningen igen? Inom ett år har såväl Graveyard, Witchcraft, Year Of The Goat och nu Horisont släppt mycket fina skivor. Men Horisont är inte del av någon enhetlig svensk retrorockvåg, enligt sångaren Axel Söderberg.

– Det är nog snarare så att vi alla är en slags motreaktion mot dagens musik.

Bandets inspiration ligger längre tillbaka i tiden. Söderberg nämner band som Boston, Iron Maiden, Black Sabbath och Ted Nugent, som har en låt som delar namn med singeln Writing On The Wall. Helt omedvetet, enligt sångaren.

– Den har mitt namn på både text och musik. Satt hemma, krafsade på gitarren, pep i falsett och insåg att jag hade snubblat över en hit. Fortsatte sedan i replokalen och försökte hjälplöst styra bandet i riktningen jag tänkt. Det går sällan men blir alltid bra, säger Axel Söderberg, som är minst sagt nöjd med nya skivan.

– I princip alla låtar är mästerverk. Gillar singeln samt en låt som heter Diamonds In Orbit. En tung historia där titeln är en hyllning till världens bästa sångare och texten handlar om personer i historien med mycket dåliga omdömen.

Titeln på plattan, Time Warriors, skvallrar om ett band som trivs bäst i det förgångna.

– Jag har alltid lyssnat på den här typen av musik, så det är oundvikligt att vi låter såhär. Redan när jag hörde Queen som väldigt liten så var jag fast. 70-talet hade bättre musik, skönare svaj.  Skulle dock inte vilja leva då, trivs bättre här där man kan surfa på internet, säger sångaren.

Skivan är något hårdare och ungdomligare än de två föregående. Mer tid för samarbete i replokalen samt större makt över produktionen nämns som de främsta förändringarna sedan förra skivan. Plus att bandet var färdiga i god tid, den här gången.

– Vi hoppas göra en större satsning efter nyår, med en längre Europaturné. Det känns som vi hamnar lite mitt i mellan hårdrockspubliken och den som gillar lite flummigare grejer. Men förhoppningen är att nå ut till båda, säger Axel Söderberg.

VEM?
Horisont består av: Axel Söderberg (sång), Magnus Delborg (bas), Charles Van Loo (gitarr), Pontus Jordan (trummor), Kristofer Möller (gitarr).

VAR?
– Vi är från Göteborg, men två av oss kommer från Värmland från början, däribland jag, säger Axel Söderberg. Har hållit på sen 2004.


VAD?
– Det är 70-talsinfluerad hård rock för folk som gillar tidiga Scorpions och Thin Lizzy.

Se Horisont på följande platser:

4 okt: Pustervik, Göteborg

5 okt: KB, Malmö

12 okt: Kägelbanan, Stockholm

25 okt: Kungen, Sandviken

1 nov: Satin, Örebro

9 nov: Nordfest, Sundsvall

6 mars: Close-Up-båten, Östersjön

Köp biljetter via GAFFA.se/live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA