x

''Jag ringde Stor och sa: Vet du vad, jag skiter i det här''

''Jag ringde Stor och sa: Vet du vad, jag skiter i det här''

När Linda Pira stod inför släppet av EP:n Matriarken velade hon fram och tillbaka. En av de låtar hon skrivit är tätt knuten till hennes känsloliv och familjeliv, en sida av sig själv som hon inte kände sig redo att visa upp för Sverige. Men med hjälp av det stöd som fansen gav henne valde hon att ta med den ändå, ett beslut som hon idag är nöjd med.

– Jag har alltid vänt mig till musiken för att avreagera mig. Det finns en röd tråd genom den här EP:n som handlar om frustration och aggressivitet. Jag har varit väldig stökig, men nu har jag hittat mitt lugn.

Linda Pira är det hiphop-stjärnskott som förra året dök upp som från tomma luften och tog andan ur hela hiphop-Sverige. Med en vers på Stors singel Rom & Kush var hajpen ett faktum och produktionsmakeriet fick full spinn. Hon skrev två singlar som spelades in på Redline Recordings och nyligen kom hennes första EP Matriarken ut – en milstolpe som hon sett fram emot i tio år.

Under bara ett år har det hänt mycket i Lindas liv, och hon är ärlig med att det har varit svårt att hänga med.

– Ibland kan jag känna att jag inte förtjänar det här, att det har gått för snabbt och att jag har fått för mycket fame. Jag ringde till och med Stor en gång och bara "vet du vad, jag skiter i det här, jag pallar inte mer. Alla rycker och drar i mig och jag har bara gjort två låtar". Men jag har hållit på jävligt länge och jag vill göra det här. Jag vill göra det på riktigt. Och det tänker jag göra också.

Hon beskriver sin musik som hård och stundtals kaxig. I singeln Bang Bang fick hon självsäkert fansen att sjunga med i en refräng som upprepade hennes namn om igen, ett omedvetet PR-trick som hon tänker fortsätta med i framtiden. Men bakom den självsäkra attityden finns en osäkerhet.

– För många år sedan hade jag dåligt självförtroende när det kom till musiken. Jag tyckte att jag var duktig men jag kände att det skulle bli svårt att ta en killes plats, eftersom att jag håller på med hiphop. Men nu har jag kunnat ta hjälp av många artister och jag har fått både kritik och komplimanger. Och det är så skönt att kunna göra det här. Det är som en barriär som jag äntligen kastat mig över.

Genom åren har Linda experimenterat med olika musikstilar och genrer, och när hon var yngre var det främst sång som gällde. Men hon berättar att hon aldrig har varit mer redo för en karriär inom musiken än nu. Näst på schemat står skapandet av hennes första album. Hon har kontaktat potentiella samarbetspartners och hon planerar att gå in i studion redan i december.

Rädslan inför den hajp som cirkulerat kring henne har funnits där länge och hon har ofta känt tyngden av de förväntningar som lagts på hennes musik. Men Linda är bestämd, hon tänker inte låta det påverka hennes karriär.

– Min plan är verkligen att hålla mig kvar. Tidigare när det har kommit fram tjejer har de blivit sönderhajpade för att sen försvinna. Jag tänker inte vara den där tjejen, tyvärr alltså, jag kommer inte tillåta det. Aldrig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA