Artikel

KRÖNIKA: Gen Z:s Eddie Meduza och Bob Hansson betalar aldrig

GAFFAs krönikör Emil Viksell har tröttnat på den skamlösa efterfrågan av gratiskultur.

Nyligen skrev jag en krönika om superhitten Rid Mig Som En Dalahäst av Rasmus Gozzi och Fröken Snusk. Inte så mycket med det. Men därefter hände något ovanligt. Den nämnde Gozzi kontaktade mig på Facebook. Just det är inte jätteovanligt, det händer med jämna mellanrum när människor vill opponera sig mot något man skrivit eller, ofta när det kommer till musiker, att de endast vill få något tydliggjort i vad som skrivits om dem. Ingen fara under solen.

Den här gången frågade dock den kontaktande i fråga, Rasmus Gozzi, om det fanns någon möjlighet att få tillgång till den skrivna artikeln. GAFFA har som bekant infört en betalvägg. Rid Mig Som En Dalahäst har streamats nästan 17 miljoner gånger bara på Spotify. En GAFFA-prenumeration går loss på en krona första månaden, därefter 39 kronor per månad. Gozzi hade alltså kunnat läsa min artikel bara han hade pungat ut med en liten krona. Det borde inte svida i fickan hos en av svensk musiks mest streamade artister. Men tydligen inte. Jag skärmdumpade givetvis och skickade till honom. Jag tyckte ju ändå att han skulle få läsa. Krönikan handlade inte så mycket om hans låt som den handlar om samtiden och hur den påverkar nutida musik.

Generation Z:s besuttne variant av Eddie Meduza vill alltså inte pröjsa ens en krona för att läsa en artikel om honom själv. En narcissist som verkar i en framskriden gratiskultur har inte ens vett att skämmas för sin narcissism. Han bara frågar rätt ut om han inte bara kan få det gratis.

Sedan springer jag på en tweet av Generation Z:s Bob Hansson, Elis Monteverde Burrau. Med ett sådant Nöjesguiden-klingande namn är det mycket märkligt att han ens befattar sig med GAFFA. Men den killfnissige poeten, ständigt cosplayandes genomskådande intellektuell, läser GAFFA, det vet jag sedan tidigare. Och nu stör han sig på att tidningen har satt upp en betalvägg.  

Man skulle ju kunna tänka sig att de kulturbidrag denne poet inbringar skulle täcka en GAFFA-prenumeration på en krona. Kanske till och med täcka en löpande prenumeration på 39 kronor i månaden. Vad vet jag, kulturanslagen är väl inte vad de en gång var. Han får väl höra av sig till mig han med, så kan jag skärmdumpa det han vill läsa.

Rid mig som er privata spargris – poeter, musiker och pöbeln. Jag har ändå gett upp.

ANNONCE