Artikel

Intervju med Lodet: "Nu ska vi fylla en bränsletank och kasta in en gnista"

GAFFA.se – allt om musik

Idag den 6e maj släpper Lodet sin nya singel Smile

– Jag var på väg med bil ner till Stuttgart och passerade en mack där det stod “Lächle, auch wenn es schwierig ist”. Var tvungen att översätta och fick till svar något i stil med “Le även även fast du känner dig nedstämd”. Smile handlar om att bära på massa skit men ändå få livet att gå ihop, säger Joakim Björnberg som döljer sig bakom artistnamnet.

Det är den andra låten från hans kommande debutalbum My Bonnie.

– Tanken var inte att det skulle bli ett album. Vi hade ett gig bokat förra sommaren på mina föräldrars logfest i Hjärtum utanför Trollhättan. Det kändes lite fjuttigt att åka ner med bandet från Stockholm endast för ett gig, så jag såg till att boka min vän Anders Ranes studio de nästkommande dagarna. Vintage Loft Studios ligger på västagötaslätten och vi i sov i en husbil på uppfarten intill studion på grund av att Ranes tyska släkt ockuperat gäststugan. Efter tre dagar hade vi grunderna till nio låtar klara. Väl tillbaka i studion i Stockholm färdigställde jag text och övriga pålägg.

Numera Nackabon Joakim Björnberg kommer ursprungligen från Trollhättan.

– När jag skriver musik befinner jag mig på den platsen jag vill befinna mig på. Ibland en scen på en festival eller en rökig klubb i Tokyo. Jag tror inte flytten påverkat mig så mycket. Kanske hade blivit lite mer enkelspårig på grund av mindre intryck om jag hade stannat kvar i småstaden.

Han kanaliserar gärna sin kärlek till Laurel Canyons amerikanska poprock med en röst som påminner om John Lennon och Bob Dylan. Och influenserna är många.

– Min pappas musicerande var det som inspirerade mig först i livet. Då fanns det bara kassetter att lyssna på som han spelat in från sitt bands replokal. Jag skrev min första låt Blå Synt och förväntade mig att dem skulle spela den. Kort efter det följde en mindre besatthet av John Fogerty för att vid tretton års ålder bli en fulländad besatthet av The Who. I deras led fann jag tonvis med annan bra musik som Ray Charles och Hank Williams eller The Band och Aretha Franklin.

VILL DU LÄSA MER?

Bli medlem och få full tillgång till allt innehåll på Gaffa.se

Få den första månaden för 1 kr. - Därefter endast 39 kr. / månad.

  • Full tillgång till allt innehåll på gaffa.se
  • Möjlighet att avaktivera annonser på gaffa.se
  • Rabatt på biljetter till utvalda konserter och festivaler
  • Tillgång till GAFFAs tidskriftsarkiv med över 150 tidningar

Skapa din profil


    Redan GAFFA+ medlem

    ANNONCE