Nyhet

''Vi låste in oss i en källare''

Simian Ghost om framtiden, medveten pop och bitterljuva toner.

9 april släpper indiepopparna i Simian Ghost nya albumet The Veil. GAFFA ringde upp och snackade med sångaren Sebastian Arnström om den kommande plattan.

Ni har ju kört med ganska raka melodier tidigare men på nya plattan känns det som ni lutar lite mer åt det abstrakta hållet, är det en medveten utveckling?

– Allt vi gör är väldigt medvetet. Efter att vi hade spelat in Youth började vi jobba med en ny skiva ganska omgående så vi har gjort två skivor egentligen sedan dess och det här är den andra. På den första gick det mer i linje med vad vi gjort tidigare, lite rakare och lite mer elektroniskt. Men sen så fick vi för oss att det skulle vara roligare att göra något som var lite mer expansivt. Så då vart det så här istället.

Vad är då tanken bakom The Veil?

– Först och främst så vill vi bara göra bra skivor. Vårt mål är att göra popmusik som känns intressant och värd att lyssna på.

Vilken känsla vill ni att den ska förmedla?

– Den ger mig ganska många olika känslor. Det är väldigt svårt att sätta fingret på sådant. Om den förmedlar någon känsla överhuvudtaget så är det väl bra. Det är ju högst individuellt vad man känner. Mycket sådant som jag går igång på själv är bitterljuvt.

Hur har den kreativa processen sett ut?

– Vi låste in oss i en källare i tre-fyra månader och skrev och spelade en massa musik och sedan sållade vi ut något som kändes som en bra helhet. Så vi isolerade oss och satt och jammade och drack kaffe.

På vilket sätt influerar Trish Keenan och bandet Broadcast ert sätt att göra musik?

– Broadcast är ett band som vi alla har tyckt om väldigt mycket och har följt i många år. De rör sig inom en intressant melodivärld. Och vi rör väl oss i ett liknande melodispråk fast från en lite annan angreppsvinkel. De har alltid inspirerat oss musikaliskt även om det inte kanske framgått så tydligt som nu när vi valde att göra en hyllnings-låt till henne.

Om man skulle jämföra nya skivan med en film, vilken film skulle det vara?

– Bra fråga. Jag vet inte om den filmen finns. Men då skulle jag nog säga att den är litegrann som, jag vet inte, det första jag tänkte på var The Tree Of Life men det kändes väldigt högtravande. Ja men, som en blandning av Virgin Suicides och The Tree Of Life.

Hur ser framtiden ut för er?

– Nu ska vi turnera litegrann och sedan ska vi ge ut skivan i USA senare i år, så vi håller på att jobba lite med det. Nu närmast ska vi släppa i Skandinavien och försöka jobba ut den i resten av världen också. Vi har även börjat planera nästa skiva.

ANNONCE