Guide

37 färska skivor du bör kolla in

Här finns något för alla.

OBS! En spellista med exakt alla släpp hittas längst ner i artikeln.

The Soft Moon – Exister

The Soft Moon lyckas försätta lyssnaren i riktigt otäcka omgivningar, och än mer imponerande: får en att vilja stanna där. - Fredrik Ankersen TILL RECENSIONEN

Lustans Lakejer – Mörk Materia

Det är fläskiga syntslingor och dramatiska fraseringar för hela slanten; nästan så Lustans Lakejer anstränger sig för att låta så mycket som möjligt som sig själva, men de gör det med glimten i ögat. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Klara Keller – Bang

Skivan är inspelad under en högproduktiv period i Paris och backas upp av musiker från Phoenix och Deportees. “Jag bodde i Paris under 2021 och kände helt enkelt att jag behövde lämna Stockholm för att uppleva något nytt. Jag har aldrig tyckt om att måla om samma målning flera gånger, jag gillar att förnya mig och därför bröt jag upp med det gamla för att hitta nya sätt att göra musik. Man kan säga att ’Bang’ handlar om detta ... bland annat."

Göteborgselektronikerna – Retrospektiv

Precis som föregående albumet Nattrafik börjar och slutar det hela i kärleken till syntar och elektroniska instrument. I texterna vänds dock blicken mer inåt den här gången. 

Per Och Olof – Rädd Häst

Efter att under hela sitt musikaliska liv spelat i massa punkband ville Per-Olof nu testa att sakta ner tempot men behålla nerven och energin. Resultatet blev Per Och Olof där det raka och direkta från punken följt med in i poppen och skapar något direkt tilltalande.

Jakob Lindhagen – Memory Constructions

Albumet tar både avstamp i och utmanar gränserna för neoklassisk och ambient musik, grundat i intimt piano, cello och vokalsynt men utsmyckat med såg, kantele, klockspel spelat med stråke, syntar och ljudexperiment, allt inspelat på analog utrustning.

The Tallest Man On Earth – Too Late For Edelweiss

“Kristian Matsson levererar ett klockrent coveralbum.” - Emil Viksell (recension på ingång)

Here’s To Us – Kaukasus

Innehåller halsbrytande tolkningar av mångtusenåriga georgiska manskörslåtar.

Alex G – God Save The Animals

Efter att i flera år ha gått under namnet (Sandy) Alex G kortar nu Philadelphia-baserade indiefolk-artisten ner sitt namn och skickar ut sin nionde fullängdaren.

Vieux Farka Touré, Khruangbin – Ali

Samarbetet mellan Vieux Farka Touré och Khruangbin är en hommage till musikern Ali Farka Touré som då är Vieux pappa.

Neu! – Tribute

På den här skivan hör du remixer och tolkningar av krautikonerna Neu!s musik. Bland annat så medverkar The National, Idles, Mogwai och Alexis Taylor från Hot Chip.

Wilmer X – Mer För Dina Pengar

Gruppens första album med nytt material på 17 år. Räkna i vanlig ordning med svängig rhythm & blues, skitig garagerock och rå blues.

Blackstarkids – Cyberkiss*

Blackstarkids är ett amerikanskt hiphop/pop/indierockband från Kansas City, Missouri bestående av TheBabeGabe, TyFaizon och Deiondre. De blandar hiphop, indierock och pop och har beskrivits som 1990-talsnostalgi omtolkad för en ny generation.

Nikki Lane – Denim And Diamonds

Det här blir den hyllade countryartistens första fullängdare på fem år. Skivan är producerad av Queens Of The Stone Ages Josh Homme.

Comfort Addict – Really Really!

Comfort Addict är ett indiepopband från Midsommarkransen i södra Stockholm. Musiken beskrivs som melodiös och refrängstark, men också fyllda av musikteoretiska överraskningar. Inspirationen kommer från genrer som pop, indie, synt och disco. 

Weeping Willows – The Dreams We Weave

Idag kom bandets tolfte album. En skiva som har påverkats och skapats utifrån att bandmedlemmar helt eller delvis har flyttat från stan till landsbygden. Det har varit en omställning som har gett avtryck i texternas teman med funderingar bland annat kring kretslopp, människans del i naturen och vår nutid.

Jean Root – Try Again Tomorrow
Johanna Ekholm skickar ut soulig R&B-pop. Om EP:n säger hon: ”Den skrevs som en uppmaning till mig själv att det är okej att ta tag i vissa saker imorgon istället, att jag inte behöver pusha mig så jävla hårt jämt. Jag är grym på det jag gör och jag är inte mer än människa i de fel jag gör – det värsta som kan hända är att en får försöka med nya tag imorgon.”

 

Emma-Lee Andersson – Emma-Lees Bittra Jävla Debut-EP

Emma-Lee Andersson fick mycket uppmärksamhet kring sitt första singelsläpp förra hösten med Spotta I Min Mun som sedan följdes upp av singlarna Vi Har Iallafall Inte Tråkigt, 94:an och Alla Måste Älska Mig under 2022. Nu är det dags för EP-debut, en skiva som enligt egen utsago "är mina känslor och tankar som har blivit till låtar när jag har tagit med mig ångesten, skratten, gråten, glädjen, ilskan, bakfyllan & varje annat sinnestillstånd som finns till studion och ältat det med producenten och låtskrivaren Oliver Forsmark som jag gjort varje låt med."

Bland dagens skivsläpp hittas även ny musik med Lily Arbor, Caspar Camitz, Mando Diao, Pig, 5 Seconds Of Summer, Cam’ron & A-Trak, Beth Orton, Editors, Francis Lung (från WU LYF), Iceage (samlade rariteter och b-sidor), Magdalena Bay, Maya Hawke, Tim Burgess (The Charlatans), Toledo, Dr. John, Makaya McCraven, Knife Girl, The Rasmus, Nils Frahm.

Exakt alla släpp hittas i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!

ANNONCE