Intervju

Kalle Norwald: "Musik är verkligen underskattat inom psykoterapi och sexologi"

Från det första pirret och genom kuddmurar har sexologen Kalle Norwald väglett kärlekspar i SVT:s flaggskepp Gift Vid Första Ögonkastet. Men kan musik hjälpa en trasslig relation? Och vad lyssnar han på personligen? Vi ringde upp och kollade.

Vilket är ditt första musikminne?
– Mitt första musikminne är när jag fick en Lisa Ekdahl-skiva, den med Vem Vet?. Jag fick den av mina föräldrar, men jag tror faktiskt att det var för att min mamma ville ha den, haha.

Vilken musik växte du upp med?
– Väldigt mycket blandad musik, men ganska mycket pop. Det var nog dels för att mina föräldrar tyckte om pop och vi lyssnade mycket på radio. Sedan upptäckte jag Spice Girls och det har jag lyssnat på sedan dess, a true Spice Boy!

Vad lyssnar du mest på idag?
– Jag lyssnar faktiskt mest på poddar. Men just nu har jag fastnat för Tove Los senaste skiva. Låten Grapefruit är väldigt bra. Det är ett sorligt budskap förstås, den handlar om kroppsnormer och ätstörningar, men jag tycker ändå att hon har klätt in den problematiken på ett bra sätt. Hon är värd varenda Grammis som hon var nominerad till!


Finns det någon musik du inte tål?
– Efter småbarnsåren tål man ju inte samma låt på repeat, haha. Det är väl ett resultat av det tänker jag. Men jag har ingen musikgenre som jag tänker: ”Stäng av annars spyr jag”, det har jag inte.

Vilken är din största musikupplevelse?
– När jag fick se Spice Girls i Globen 1998. Det var väldigt, väldigt häftigt – hela upplevelsen att få se att de faktiskt finns liksom. Då var jag 12 år gammal och jag insåg att det är såhär det känns att riktigt, riktigt lycklig.

Har du någon specifik musik som kan inspirera dig i ditt yrke som sexolog?
– Ja, det beror lite vad man tänker på. Jag brukar rekommendera musik som en bra källa att komma i kontakt med sina känslor. Det kan ju vara allt ifrån eufori, till glädje, till förbannelse, till ilska och till kåthet och lust. Där kan jag absolut använda mig av musik.


Har du använt dig av musik som ett verktyg i samtal med klienter?
– Absolut, när jag haft klienter som är musiker eller musikaliskt begåvade har det hänt att jag gett dem i uppgift att skriva, just för att ta tillvara det språk man är mest bekväm med. Sedan kanske jag inte får ta del av resultatet, även om jag såklart önskade, men det viktiga är att det sker en process. Musik är verkligen underskattat inom psykoterapi och sexologi.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Kalle Norwald, vem skulle det vara? Och vad skulle låten heta?
– Någons texter som alltid har berört mig är Annika Norlins. Både hennes engelska och svenska projekt. Hon har också ett sätt att sätta ord på saker som jag tycker är helt magiskt. Och jag tänker, jag litar på henne. Hon får bestämma vad den ska handla om och vilken titel den ska ha.

ANNONCE