Artikel

LISTA: 10 kvinnliga artister att hålla koll på

Några stjärnor på en starkt lysande musikhimmel.

Idag är det 8:e mars och alltså internationella kvinnodagen. Förra året kastade vi ljus över några av musikhistoriens viktigaste pionjärer, och i år vill vi lyfta ett gäng grymma kvinnliga artister som är i startgroparna att göra detsamma. Vilka är de då? Oändligt många såklart. Men här är några av dem.

Naomi Vaughn

Naomi Vaughn är den 29 åriga sångerskan och låtskrivaren från Stockholm och ett av de senaste tillskotten till den svenska R&B-scenen. Hon har genom åren skrivit musik åt andra artister och hjälpt dem att förmedla sina berättelser, men år 2021 var hon redo att ge röst till sina egna. Hon debuterade med singlarna Paper och Morning Cartoons.


Under hösten 2022 gjorde hon även sin debut på scen med sitt band, när hon uppträdde på Stockholm Soul. Dessutom släppte hon sin hyllade singel Ye, Aha, som tillsammans med de tidigare nämnda låtarna är del av hennes debut-EP, Sad Awkward Black Girl, som släpps idag.

Myie

Myie, vars egentliga namn är Miriam Ingrid, är en ung artist från Uppsala som skrev sin första låt vid 15 års ålder. Nu, 5 år senare, kommer ett mångfacetterat debutalbum som genremässigt flyter fritt mellan kaxig indiepop och bedroom pop, mellan tydliga 90-tals-influenser och nutid. Mellan eftertänksamt försiktigt och total utlevelse. 


Ett album om växtvärk, "coming of age", som reflekterar upplevelser från ungdomen – att få se ut som man vill, älska den man vill, leva som man vill. Och att berätta en historia är inget nytt för Myie, med rötter inom filmbranschen som skådespelare är musiken bara ett nytt sätt att förmedla en känsla.

Hennes debutalbum, Feel Real, släpps den 24:e mars.

Ice Spice


Den nya rapparen från Bronx. En närmare beskrivning vore kanske överflödig, men för den som vill veta mer sköt den virala hiten Munch (Feelin U) i taket sommaren 2021. Därefter släppte hon den färgsprakande Bikini Bottom som intensifierade hajpen och som tillförde tydliga popambitioner.

Det, tillsammans med hennes subtila spoken-word-stil, är hon på många sätt genrelös. När hon nyligen pratade med Erykah Badu i en intervju förklarande hon att titeln "rappare" inte är något hon bryr sig om: "Jag vet att många försöker kategorisera mig [som rappare] men jag gillar bara att skapa saker". 

Ice Spice bevisar redan nu i vilken utsträckning hon påverkar populärkulturen. När hon fäster sig vid berömda instrumentala slingor, omkonfigureras berättelser som omger personer som prinsessan Diana eller Gangsta Boo för att istället inkludera och beakta hennes perspektiv. Alltså en sann trendsättare för Gen-Z, och alla före och därefter.

Arlo Parks


Sovrumspopmakerskan, poeten och smått sensationella Arlo Parks är den sortens artist som nästan kunde ha skapats i ett provrör för en viss typ av musikfantast. 

Hon är en 22-årig singer-songwriter uppvuxen i London med nigerianska/tchadiska-franska föräldrar. Och som skapar låtar med lika personliga som universella texter hämtade från tidskrifter, genomsyrade av R&B och alt-rock men förankrade i singer-songwriter-traditionen. 


Den efterlängtade uppföljaren av Collapsed In Sunbeams, albumet My Soft Machine, släpps den 26 maj. Skivans ledande singel, Weightless, kommer med en färsk musikvideo. Ta en titt nedan.

Ethel Cain

Precis som Lana Del Reys gothsyster hyllar Ethel Cain förslappad amerikansk glamour över ödesdrigra, expansiva poprock-melodier. Hennes debutalbum, Preacher’s Daughter, som släpptes under förra våren, innehåller ändlösa skildringar av otrygga män, roadtrips, restauranger, pistoler och strippklubbar.


Men, som titeln antyder, är albumets andra lekplats religion. Cains pappa var präst, och som tonåring blev hon utfryst från baptistkyrkan hon växte upp i efter att ha kommit ut som homosexuell (hon insåg senare att hon var transperson).

På låtar som Family Tree ger hennes komplicerade förhållande till kristendomen energi till de mest kraftfulla texterna i ett album fullspäckat med hemsökande, explosiva och känslomässiga krafter.

Dotti Andersson


Arg svensk, dubbel jungfru. Inte din ex-fru. Så beskriver det nya stjärnskottet sig själv på Spotify där det än så länge bara ligger en singel upplagd. Dottie Andersson har dock redan hunnit spela på festivaler som Reeperbahn och Heavy Objects, som den nya låten heter, är ett fullbordat stycke modern pop som flörtar med artister som Girl In Red och Maggie Rogers.

Och vardagsfrukosten, en stor Monster, går i rakt nedstigande led till energin i hennes musik – hon tar inte sig själv på för stort allvar och gör saker och ting annorlunda från det vedertaget normala. I sina texter beskriver artisten från Småland fallgropar som omväxlar med höga toppar som gör livet till en berg-och-dalbana.

Dottie Andersson förmedlar ljuv melankoli, charmig fräckhet och en djävulsk envishet, allt sammanhållet av hennes skarpa attityd. Med andra ord, en artist väl värd att hålla ögonen på.

Waterbaby


Den nordiska musikscenen har fattat grejen. Svenska Waterbaby, eller Kendra Egerbladh som hon egentligen heter, är på väg att explodera. Trots att hon ännu inte släppt egen musik, har hon med sin råa och ärliga soul-pop fått stort genomslag med hyllade låtar som Stockholmsvy tillsammans med Hannes och Sweet Life med Seinabo Sey.

Waterbaby prisades i november förra året då hon fick Musikförläggarnas stipendium för sina starka gästspel. Juryn, bestående av GAFFAs chefredaktör Johanna Eriksson och Fumi Amao, Artist & Label Partnerships Manager på Spotify, motiverade beslutet på följande sätt:


"Hon har på kort tid bubblat upp till en av de mest intressanta musikskaparna, och nu när hennes egna låtar börjar ta form väntar vi spänt på vad denna lovande talang kommer att introducera oss till i framtiden".

Fousheé

New Jersey-födda, genreöverskridande singer-songwritern och multi-instrumentalisten Fousheé är en artist att hålla koll på. Efter att ha etablerat sig i New Yorks musikscen styrde hon mot Los Angeles där hon omfamnades av det kreativa samhället och började förfölja sin dröm, finslipa sitt hantverk och lärde sig spela gitarr.

Men vad Fousheé inte vi


sste var att hennes röst skulle streamas av miljontals människor på hooken av Sleepy Hallows virala låt Deep End (Freestyle). Hon avslöjade därefter sin identitet som sångaren i en TikTok-video och fick över 6,2 miljoner visningar.

I juli 2020 släppte hon sin egen version av Deep End, ackompanjerad av en Blaxploitation-inspirerad musikvideo. R&B, soul och alt pop-sångerskan släppte sedan sitt första album Time Machine 2021 och den hyllade uppföljaren Softcore kom i november 2022.

Yaeji

Amerikansk-koreanska artisten Yae


ji, vars egensinnade musik har gjort henne till en global ikon, släpper sitt debutalbum With A Hammer den 7 april. Där visar hon upp sig som den mångfacetterade artist hon är. Med sina färdigheter som producent, sångerska, DJ, bildkonstnär och kreativ ledare tacklar hon den repression som både samhället och hon själv orsakat, och blandar sina dansmusikrötter med koreansk indierock, electronica samt pop från 90- och 00-talet.

Albumet följer Yaejis resa genom sorg och tvivel, och med hjälp av den metaforiska hammaren krossar hon de regler, förväntningar och begränsningar som har hindrat henne från att bli sitt sanna jag. Ett smakprov på skrivan finns här nedan.

Voice Of Baceprot

Voice of Baceprot bildades först


2014 och är en grupp unga indonesiska kvinnor från Garut. Vokalisten Firdda Marsya Kurnia spelar gitarr, Euis Siti spelar trummor och Widi Rahmawati bas. Bandet började med covers av låtar från Metallica, Rage Against The Machine och andra västerländska metalrockband. Efter att ha blivit populära genom sociala medier arbetar de nu på egen musik.

Bandets senaste låtsläpp, PMS, är bara ytterligare ett praktexempel på deras talang.

LÄS OCKSÅ: LISTA: 8 kvinnor som var först i musikbranschen

ANNONCE