Festivalöversikt runt om i Europa

Här på festivalöversikten i Europa guidar vi dig till de mest sensationella musikfesterna. Vi listar de största, mest inflytelserika och stämningsfyllda festivalerna utanför Sverige. Känn pulsen av Europas musikscen, börja din upptäcktsfärd nu!

PRIMAVERA SOUND BARCELONA (ES)

29 MAJ - 4 JUNI, Barcelona

Primavera har allt en festival bör ha. Beläget i Barcelona är Primavera en av Europas största och viktigaste festivaler. Varje år presenterar festivalen ett program som man inte kan önska sig mer. Hundratusentals musikfans från hela världen lockas till festivalen och på grund av dess placering som den första stora festivalen i kalendern är Primavera ofta en startplats för flera artisters Europaturnéer. Även i år kommer det att bli en lång fest i Barcelona, där man kan njuta av den spanska sommarvärmen och dess stränder vid Parc Del Fòrum, samtidigt som man kan uppleva artister som Blue, Kendrick Lamar, Depeche Mode och Pet Shop Boys.

Primavera Sounds hemsida

ROCK AM RING (DE)

2-4 JUNI, Nürburgring

Rock am Ring är en av Tysklands största festivaler med ett stort fokus på rockmusik, som namnet antyder. Varje år hålls festivalen på racerbanan i Nürburgring och här presenteras det allra bästa inom rock- och metalgenren. Trots att fokus ligger på dessa genrer, finns det också plats för avstickare inom hiphop och elektronisk musik. Festivalen bjuder varje år på stora band, gamla legender och nya stjärnor. Om du bestämmer dig för att åka söderut kan du uppleva allt från Bring Me the Horizon till Evanescence, Five Finger Death Punch och Foo Fighters.

 

Rock am Rings hemsida

MYSTIC FESTIVAL (PL)

7-10 JUNI, Gdansk

Upptäck Mystic Festival i Gdansk! Här väntar en fantastisk musikupplevelse med metal i fokus. Band som Iron Maiden och Slipknot har tidigare uppträtt på festivalen, och i år är det återigen stjärnspäckat. Njut av fem scener, konstutställningar och diskussioner i den unika atmosfären på Gdansks varv. Utöver musik erbjuds smakrik mat, hantverksöl och underhållande zoner. Bo bekvämt på Mystic Camp, endast 15 minuters promenad från festivalen. Gdansk har utmärkta förbindelser med hela Europa, med prisvärda direktflyg från 24 länder.

 

Mystic Festivals hemsida

PIKNIK I PARKEN (NO)

15-17 JUNI, Oslo

Även våra norska grannar kan sätta upp fantastiska festivaler. Piknik i Parken är tillbaka för sjunde året i hjärtat av Oslo och bjuder på en härlig mix av internationella och lokala artister. Du kan njuta av norsk idyll och öl till norska priser medan du lyssnar på fantastiska artister som The 1975, Christine and the Queens och Tove Lo. Festivalen kommer att äga rum på en vacker gräsmatta precis utanför Vigelandsmuseet i Frognerparken i Oslo. Missa inte chansen att uppleva denna unika festival i Norge!

Piknik i Parkens hemsida

SÓNAR (ES)

15-17 JUNI, Barcelona

Barcelona är inte bara hem för Primavera, utan bjuder år efter år även på elektroniska världsstjärnor när Sónar lyser upp publiken. Sónar är platsen för elektronisk musik och presenterar varje år det allra bästa inom genrens många stilar. I år är inget undantag. Om du inte har fått nog av Barcelonas musikliv, förläng din vistelse en vecka och fördjupa dig i Sónars spännande musikutbud.

 

Sónars hemsida

GLASTONBURY FESTIVAL (UK)

20 JUNI - 25 JUNI, Pilton

Glastonburyfestivalen är en femdagarsfest med samtida scenkonst som äger rum i Pilton, Somerset, England. Festivalen erbjuder musik, dans, komedi, teater, cirkus och annan konst, med toppartister inom pop och rock som huvudakter. Glastonbury är en viktig del av brittisk kultur, inspirerad av hippierörelsen och den fria festivalrörelsen. Med omkring 200,000 besökare varje år är festivalen en stor tilldragelse som samlar stora massor och får omfattande mediauppmärksamhet.

 

Glastonburyfestivalens hemsida

ROSKILDE (DK)

24 JUNI - 1 JULI, Roskilde

Rock am Ring är en av Tysklands största festivaler med ett stort fokus på rockmusik, som namnet antyder. Varje år hålls festivalen på racerbanan i Nürburgring och här presenteras det allra bästa inom rock- och metalgenren. Trots att fokus ligger på dessa genrer, finns det också plats för avstickare inom hiphop och elektronisk musik. Festivalen bjuder varje år på stora band, gamla legender och nya stjärnor. Om du bestämmer dig för att åka söderut kan du uppleva allt från Bring Me the Horizon till Evanescence, Five Finger Death Punch och Foo Fighters.

Roskildes hemsida

ROCK WERCHTER (BE)

29 JUNI - 2 JULI, Leuven

Belgien är också med i klubben när det kommer till stora festivaler. Werchter har funnits i många år och har under tiden fått några goda vänner. Brittiska The 1975 har till exempel satt Rock Werchter i sin kalender, liksom Arctic Monkeys, Liam Gallagher och Kasabian. Nivån på Werchter är alltid hög och inkluderar dessutom artister som Iggy Pop, Red Hot Chili Peppers, Queens Of The Stone Age och Muse.

 

Rock Werchters hemsida

BILBAO BBK LIVE (ES)

6-8 JULI, Bilbao

Spanien är ett av Europas ledande länder när det gäller festivaler. Varje år presenterar Bilbao BBK Live i den spanska kuststaden en imponerande line-up som gör det svårt att välja vilken festival man ska gå på, och i år är inget undantag. Förutom storheter som Arctic Monkeys, Florence + The Machine och Fever Ray kommer även The Blaze, Idles, The Chemical Brothers och Röyksopp att uppträda på festivalen, som garanterat kommer att erbjuda sol, kalla drinkar och sommarstämning.

Bilbao BBK Lives hemsida

EXIT (RS)

6-9 JULI, Novi Sad

I Serbien finns det en festival vid namn Exit som är ett måste att besöka om du vill njuta av ljudet från artister med legendarisk status och exceptionell talang. Festivalen lockar varje år över 200 000 besökare, vilket i sig är otroligt imponerande. Med artister som The Prodigy, Skrillex och Wu-Tang Clan på scenen är det inte svårt att förstå den massiva efterfrågan.

 

Exits hemsida

RUISROCK (FI)

7-9 JULI, Turku

I Finland älskar man musik och självklart har de sin alldeles egna festival, där världskända artister dyker upp för att festa finskt. Stämningen kommer att nå höjder när Lil Nas X och Machine Gun Kelly kommer förbi, tillsammans med många andra artister som reser hela vägen till Finland för att delta i festligheterna.

Ruisrocks hemsida

FESTIVAL INTERNACIONAL DE BENICÀSSIM (ES)

13-16 JULI, Benicassim

Spanien har som sagt en mängd olika festivaler att välja mellan. Det är nästan svårt att tro att det finns tillräckligt med turnerande artister för att kunna uppträda på alla dessa festivaler. Men trots detta har Festival Internacional de Benicássim lyckats samla ihop en line-up som skulle kunna få vilken mindre festival som helst att bli avundsjuk. På festivalprogrammet finns namn som Franz Ferdinand, Bastille, Zara Larsson och Tom Odell, och listan fortsätter.

 

 

Festival Internacional de Benicássims hemsida

POSITIVUS (LV)

14-15 JULI, Riga

Lettland är kanske inte kända som det landet där du kan uppleva en av årets bästa festivaler, men det är faktiskt precis vad du kan göra. Positivus Festival har hållits i över tio år, cirka hundra kilometer norr om Riga, och har med tiden blivit en av Europas mest intressanta festivaler. Festivalen har en särskild inriktning på indie-, folk-, pop- och elektronisk musik och är belägen nära den vackra Rigabukten. Positivus är en unik festival som också är känd för sin avslappnade och mysiga atmosfär. Dessutom är Lettland ett relativt billigt land att besöka, och när du dessutom kan se Sam Smith finns det snart inga fler ursäkter att stanna hemma.

 

Positivus Festivals hemsida

WACKEN OPEN AIR (DE)

2-5 AUGUSTI, Wacken

"Louder Than Hell" är sloganen för den nordtyska metalfestivalen Wacken Open Air. Festivalen är en av världens största metalfestivaler och drar till sig besökare från hela världen som har packat sina läderjackor, dryckeshorn och annan extravaganta utklädnader för att samlas under en gemensam flagga. Wacken Open Air erbjuder hela spektrumet av metalkultur och på toppen av planeten finns allt från Iron Maiden till Megadeth och Alestorm. Wacken Open Air ligger strax söder om gränsen, så resan dit är inte så lång. Om du inte har fått nog av metal på Copenhell, bör du definitivt packa bilen med övernaturliga mängder öl och köra mot Wacken Open Air.

 

Wacken Open Airs hemsida

OFF FESTIVAL (PL)

4-6 AUGUSTI, Katowice

Ännu en gång i år bjuder OFF Festival på en fantastisk mix av stilar och genrer. Tidigare har artister som Iggy Pop och danska Erica de Casier uppträtt på festivalen. I skrivande stund har OFF Festival ännu inte avslöjat sina stora huvudakter, men vi kan med säkerhet lova att det kommer att bli en bra upplevelse. 

OFF Festivals hemsida

ØYAFESTIVALEN (NO)

8-12 AUGUSTI, Oslo

Här kan man uppleva ett brett utbud av god musik för en publik som njuter av atmosfären och umgänget. Festivalen är belägen mitt i Oslo, och under den här tiden förvandlas hela staden till en oas för musikälskare. År efter år bjuder festivalen på en lineup med artister som är värda att resa för, och i år är inget undantag då Blur, Caroline Polachek, Håkan Hellström och många fler kommer att uppträda.

 

Øyafestivalens hemsida

SZIGET (HU)

10-15 AUGUSTI, Budapest

Med en line-up som den på Sziget är det svårt att förneka att festivalen är en av Europas absolut största. Belägen strax utanför den ungerska huvudstaden på en ö med namnet Sziget, lockar festivalen besökare från hela Europa år efter år för att uppleva både stora världsartister och små stjärnskott. Bakom kulisserna kommer världsartister att stå på kö när Budapest ännu en gång blir värd för en unik festivalupplevelse. Med band som Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine, Imagine Dragons och Diplo är det svårt att hitta ett starkare line-up någon annanstans.

 

Szigets hemsida

FLOW FESTIVAL (FI)

11-13 AUGUSTI, Helsingfors

Flow Festival är en av Finlands mest framstående festivaler. I år kommer festivalen att bjuda på det bästa inom olika genrer, från folkmusik till rock. Bland de högsta namnen på affischen finner vi Lorde, Blur, Christine And The Queens, FKA Twigs, Suede och Tove Lo, som garanterat kommer att bjuda på tre dagars fest med kraftfull musik i Finland.

 

Flow Festivals hemsida

REEPERBAHN FESTIVAL (DE)

20-23 SEPTEMBER, 

Varje år är Reeperbahn Festival navet för framtiden inom internationell musik runt Hamburgs ökända festgata. Festivalen är inriktad på musikbranschen, så förvänta dig att se många branschmänniskor som letar efter nästa världsartist och varje år är besöket värt det. Överraskningar är vanliga år efter år och det här året är inget undantag.

Reeperbahn Festivals hemsida
ANNONCE