Nyhet

Lou Reed återutger nymastrat oljud

Ett av musikhistoriens mest kritiserade album, "Metal Machine Music", återlanseras nästa månad.

Om tre veckor kommer du att kunna köpa inte mindre än 64 minuter och 11 sekunder av gitarrbuller, prydligt förpackat i ett CD-fodral med titeln "Metal Machine Music". Albumet är en nymastrad version av Lou Reeds ursprungliga utgåva från 1975, som består av fyra spår, vardera på cirka 16 minuters speltid.

"Metal Machine Music" är mer ett ljudlandskap än en klassik popplatta – eller bara buller som en del kommenterade det hela när det begav sig – bestående av gitarrfeedback, med massor av distorsion, och atonalitet i varv efter varv efter varv.

I en intervju med BBC 6 Music har Reed sagt följande om albumet:

"Man kan säga att "Metal Machine Music" är dedikerad till idén att gitarren är det viktigaste instrumentet som mänskligheten känner till. Du behöver ingen sångare eller trummis, bara lyssna på feedbacken. Visst är det grymt – en reflektion av rockens storhet. "

När albumet släpptes, 1975, misstänkte många att skivan var ett dåligt skämt från Lou Reed's sida. Det eller ett smart sätt att få ut ett sista album under sitt dåvarande skivkontrakt. Men Reed har därefter försvarat "Metal Machine Music" och gör det nu ännu en gång när han väljer att släppa det på nytt.

I samband med släppet kommer Lou Reed även att turnera med sin nya konstellation, som passande nog har fått namnet Metal Machine Music Trio, som tillsammans kommer att leverera ljud inspirerad av det 35 år gamla albumet.

"Metal Machine Music" släpps 10 maj.

ANNONCE