Nyhet

Wyclef Jean överklagar beslut

Rapparen har nu gått till en internationell domstol för mänskliga rättigheter i ett försök att få sitt namn på valsedeln i Haiti.

Haitis valkommission fastslog förra veckan att den förre Fugees-medlemmen Wyclef Jean inte uppfyller kraven för att ställa upp i presidentvalet i Haiti, då han har bott i USA i för många år. Efter att först ha accepterat beslutet, har Jean nu ändrat sig och överklagat domen till Inter-amerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. Det skriver Ritzau idag.

Wyclefs första steg var dock att överklaga direkt till valkommisionen, men i tisdags slog en Haitisk domare fast att de inte kan göra ett undantag för rapparen, vilket har fått Jean att gå en annan väg. En av Jeans åtta advokater, Jean Renel Senatus, säger till Ritzau:

– Wyclef ger sig inte. Vi kommer att kämpa mot detta oacceptabla beslut ända till slutet.


Rapparen och advokaterna anser att Wyclef formellt har haft ett längre förhållande med Haiti än vad valkommisionen påvisar, genom alla år av goodwill-ambassadörsjobb för landets president René Préval.

Valet i Haiti kommer att äga rum i november och på förhand förväntas det föra med sig oroligheter, inte minst eftersom en miljon av öns invånare har förlorat alla sina identitetshandlingar. Alla dessa kommer att behöva röstkort och nya identitetshandlingar innan de är berättigade rösträtt.

ANNONCE