Nyhet

Gorillaz spelar i Syrien

Det för tillfället inte så animerade All Star-teamet ger en unik konsert i det arabiska landet.

I torsdags spelade Damon Albarns supergrupp Gorillaz – som har lämnat en värld av animation till förmån för verkligheten för en stund ­– en något kontroversiell konsert på Roskildefestivalen. En konsert som delade vattnet mellan kritiker och fans, även om GAFFAs kritiker Henrik Tuxen var nöjd och tilldela spelningen fem av sex stjärnor. Gorillaz har inte gett många konserter genom åren, men nu drar de till Syrien för en spelning i huvudstaden Damaskus 25 juli.

Det är inte ofta stora västerländska band gästar Syrien. Men Gorillaz har ett särskilt förhållande till landet. Det visar sig nämligen att låten "White Flag", från senaste albumet "Plastic Beach", spelades in i Syrien tillsammans med Syriens Nationalorkester för Arabisk Musik.

Elizabeth White, chef för British Council i Syrien, är exalterad och säger i ett pressmeddelande: "Detta är sommarens höjdpunkt. Gorillaz är det första bandet någonsin av denna storlek att spela i Damaskus. Och vad som gör den här konserten ännu mer speciell är samarbetet mellan Gorillaz och Issam Rafea och de andra syriskanska musikerna från National Orchestra of arabian music - och att de kommer att spela i det land där en del av denna musik en gång i tiden skapades".

ANNONCE