Nyhet

Parliament-gitarrist död

Garry Shider, känd från Parliament och Funkadelic, har dött i cancer. Han blev 56 år.

Den amerikanske gitarristen Garry Shider, känd framför allt för hans mångåriga samarbete med funklegenden George Clinton, inte minst i hans grupper parlamentet och Funkadelic, har avlidit i cancer i hjärnan och i lungorna, skriver New York Times. Garry Shider dog i onsdags i sitt hem i Marlboro, Maryland. Han blev 56 år.

Shider fick tidigt uppmärksamhet för sina extremt funkiga gitarrytmer och för sina vilda solon. Att han allt som oftast uppträdde på scen iklädd en blöja gav honom smeknamnet "Diaper Man".

I Plainfield, New Jersey, föddes Shider 24 juli 1953 och började som barn att sjunga och spela i en lokal gospelgrupp. Som ung träffade han George Clinton och de två startade senare upp gruppen United Soul. I början av 70-talet frågade Clinton Shider om han ville gå med i Clintons då två färska funkband Parliament och Funkadelic. Shider tackade givetvis ja och tillsammans med Clinton, skrev han några av bandens mest kända låtar, som "One Nation Under A Groove" och "Atomic Dog".


Efter att Parliament och Funkadelic upplöstes i början av 80-talet fortsatte Shider samarbeta med George Clinton, bland annat med P-Funk All-Stars. 1997 blev han, tillsammans med George Clinton och de andra medlemmarna i Parliament och Funkadelic, inbjuden in i Rock and Roll Hall of Fame.

Garry Shider lämnar efter sig sin fru, sångerskan och låtskrivaren Linda Shider och sönerna Garrett och Marshall. 

ANNONCE