Nyhet

Grammy blir könsneutral

Många kategorier försvinner när arrangören ser över priserna.

Arrangörerna bakom Grammy-galan har genom åren fått ta emot mycket kritik för sin prisutdelning. Senast ut är hiphop-managern Steve Stoute, som ägnade en helsida i New York Times åt att bland annat kalla galan "en serie av hyckleri och motsägelser". Kritiken tycks ha gått fram, nu genomförs nämligen den största omstruktureringen sedan starten 1959. 31 av förra årets 109 priskategorier slopas.

Galans president Neil Portnow säger till Billboard.com att förändringarna var nödvändiga:

– Varje år förändras något, men vi har aldrig ... stannat, tagit ett steg tillbaka och tittat på hela saken. Så vi sa; okej, låt oss ta hand om den heliga graal här och nu. Låt oss sätta oss ner och prata om vad som skulle kunna vara en vision eller en övergripande struktur på det här som ger oss lite stadga.

Den största skillnaden hittas i sektionerna pop, R&B, rock och country, där alla könsuppdelade priser tas bort till förmån för gemensamma. Ett antal instrumentala kategorier har också tagits bort. Även kandideringsprocessen har fått en omdaning, nu krävs minst 25 kandidater i en kategori för att den ska få vara med på galan. Ett par mindre musikgenrer fråntas en egen priskategori, såsom amerikansk urmusik och hawaiisk musik.

Bild: Beyoncé vann sex priser på senaste upplagan av Grammy Awards.

ANNONCE