Nyhet

Iceage: ”Vi är inga nazister”

Den hyllade punkgruppen beskylls för att ha antisemitiska åsikter.

Via en rad bloggar, framför allt med säte i USA, har det kommit påståenden om att medlemmarna i den danska gruppen Iceage bär på rasistiska och nazistiska värderingar. Det har bland annat spekulerats kring bandets omfattande bruk av symboler med antisemitiska och rasistiska kopplingar. Gruppen har även skrivit en låt med titeln "White Rune", som i vissa miljöer kan hänvisas till nazistsympatier. Dessutom har Iceages sångare skapat en tecknad serie där Ku Klux Klan-medlemmar och muslimer med AK 47:or medverkar.

Den danska morgontidningen Politiken skrev idag om spekulationerna och tog bland annat upp den här bloggen, som ifrågasätter Iceages framtoning och menar på att hipsters har funnit sig i "chic rasism".

Nu har emellertid medlemmarna i Iceage valt att dementera ovanstående påståenden via musiktidningen NME.


– Det finns överhuvudtaget inga politiska tankar bakom vår musik – ingen av oss är rasist, säger basisten Jakob Tvilling Pless till NME.

– Jag föraktar rasister och homofober, säger gitarristen Johan Surballe Wieth till samma tidning och tillägger:

– Det finns absolut ingen sanning i det – att vi är rasister, fascister eller nazister eller något i den riktningen.


I GAFFAs kommande oktober-nummer finns en intervju med det hyllade punkbandet, som för några dagar sedan släppte sin debut "New Brigade" i Sverige. En skiva GAFFAs skribent Emanuel Videla tilldelade fem av sex stjärnor, med rubriken: "Total knockout." Läs hela recensionen här.

ANNONCE