Nyhet

Folk vill betala för musik igen

Ny undersökning visar att streamingtjänster som kostar pengar är populära.

Spotify, Grooveshark, Wimp, 8tracks, Last.fm – antalet tjänster som streamar musik lagligt blir fler och fler. Gemensamt är att alla finns i varianter som kostar pengar att använda, men långt ifrån alla finns i gratisversioner, och i så fall är de fulla med reklam. Diskussioner har ofta handlat om hur dessa ska kunna gå runt ekonomiskt när färre vill betala för sin musik, men en undersökning som Respons Analys gjort på uppdrag av Wimp visar att trenden har vänt – allt fler står redo att betala för musiken.

Enligt undersökningen vill 67 procent av de tillfrågade under trettio år betala för en laglig streamingtjänst, medan 21 procent hamnar i "kanske"-kategorin med motiveringen "det beror på tjänsten". Endast 12 procent säger sig vägra betala för musiken. För sex månader sedan visade siffrorna att bara 54 procent var villiga att använda en musiktjänst som kostar pengar.

Undersökningen redovisar också att cd-hyllor töms allt mer frekvent. Av de tillfrågade svarade 34 procent att de gjort sin cd-samling otillgänglig. Endast tre procent uppgav att de slängt skivorna, medan 25 procent sagt att skivorna numera ligger i ett förråd eller liknande.


Vidare har sex av tio svarat att de kan tänka sig betala extra för tilläggstjänster – exempelvis mobilanvändning, offlineanvändning, ökad ljudkvalitet, musikvideos eller konsertbiljetter.

Värt att lägga märke till är att 90 procent av alla under trettio år svarat att streaming är framtiden.

ANNONCE