Nyhet

"Längtan blev för stark"

GAFFA har träffat turnéaktuella Hederos & Hellberg.

– Det finns egentligen ingen logik i det, säger Mattias Hellberg, på frågan om varför Hederos & Hellberg nu är tillbaka igen.

– Martin har tre barn nu, jämfört med ett barn när vi bröt. Och han spelar med fler konstellationer. Jag har också fler saker nu än vad jag hade förr i tiden, men på något sätt planerar man sin tid på ett annat sätt. Det är enklare nu, fortsätter han.

De båda berättar att de har umgåtts mycket och att det kanske är därför lusten har växt fram igen. Att de har längtat tillbaka efter tillståndet när de är kreativa ihop.

Det var i slutet av oktober förra året som duon meddelande att man hade planer på att återförenas. Bortsett från en spelning under Way Out West 2008 hade det då varit tyst om Martin Hederos och Mattias Hellbergs gemensamma projekt i nästan tio år.

– Vi gjorde också en förhållandevis stor grej av att vi la av, med Konserthuset och intervjuer och så. På något sätt blir det ett kontrakt när man gör så, man kan inte börja igen, säger Martin Hederos.

– Även om vi hade fått lust två år senare hade det inte varit okej. Det känns som att den här tiden som har gått nu är minimum för att kunna komma tillbaka.

Duon slog igenom med dunder och brak 2000, då debutalbumet "Hederos & Hellberg" togs emot med öppna armar av kritikerna. Skivan innehöll åtta spår, alla covers på utvalda rocklåtar som duon gjorde i avskalade versioner med Martin Hederos vid pianot och Mattias Hellberg på sång och munspel. Året efter kom uppföljaren "Together in the Darkness", den här gången med en blandning av covers och eget material. Ytterligare en ep hann det bli, innan duon bestämde sig för att det var dags att lägga av. Med en avskedsspelning i Konserthuset i Göteborg tackade de för sig. Fram tills nu.

Närmast nu väntar en mindre Sverigeturné med skivan "Bless Me", som precis har kommit ut. Skivan är en liveinspelning av duons avskedskonsert för nio år sedan. Spelningar i Malmö, Uppsala, Göteborg, Stockholm och Lidköping finns planerade.

Sedan då, blir det en fortsättning även efter turnén?

– Det här kommer bara att finnas till nu. Det är en sorts markering att "nu är det inte nedlagt längre". Vi har inte pratat mer om det, vi har bara sagt att vi vill börja spela ihop igen och vi kommer att göra det när det finns tillfälle, tid och lust, säger Mattias Hellberg.

De kan därför inte svara på om det blir en ny skiva eller inte. Men Martin Hederos tillägger att om de ska fortsätta så kan de inte leva på en liveskiva hur länge som helst. Förr eller senare måste någonting nytt spelas in. Om det då blir fler covers eller helt eget material, det återstår också att se. Mattias Hellberg konstaterar att det hade varit kul för ens ego att prestera egna låtar. Samtidigt kan det vara minst lika kreativt att försöka tänka om en låt som redan finns.

– Det finns så mycket bra låtar redan, som många aldrig har hört eller som många har hört och glömt bort, säger han.

– Det är lite som second hand. Du kanske hittar en tröja från 1975 och tänker "Wow, den gillar jag! Den var mjuk!" Varför har inte någon gjort en sådan tröja idag?

Igår, den 25 januari, hade turnén premiär i Malmö. Samma dag släpptes också skivan "Bless Me", som alltså är en liveinspelning av duons avskedskonsert i Konserthuset i Göteborg 2003. Båda har recenserats i GAFFA, läs mer om skivan och konserten här.

Ikväll, 26 januari, spelar duon på Katalin i Uppsala och sedan väntar även spelningar i Stockholm, Göteborg och Lidköping. Biljetter finns att köpa på GAFFA Live

ANNONCE