Nyhet

Stonerikoner besöker Metaltown

Festivalen skyltar även med en avskedsspelning.

Metaltown presenterar idag tre nya akter: Opeth, Kyuss Lives! och Nasum är alla klara för festivalen i sommar.

Kyuss brukar betraktas som upphovsmännen till stoner-rocken. De bildades i Palm Desert, Kalifornien, i slutet av 80-talet. Inte mycket mer än fem år senare hade bandet redan splittrats. För ett par år sedan turnerade istället de tidigare medlemmarna med andra, nya band. När tre av de forna Kyuss-kollegorna stötte ihop under en festivalspelning insåg de att dock att det var dags att återförena bandet. Kyuss Lives!

Opeth är en av Sveriges största metalexporter. Med sin progressiva metal som bas prövar sig bandet ständigt fram, och experimenterar med jazzinfluenser och klassisk gitarr. Genombrottet kom för fyra år sedan med albumet "Watershed" som blev en stor succé ibland annat USA, Japan, Australien och Kanada. Sedan albumdebuten 1995 med "Orchid" har det hunnit bli tio plattor totalt. Den senaste, "Heritage", släpptes i höstas och gick då raka vägen upp på Billboardlistans nummer 19.

Nasum är ett klassiskt svenskt grindcoreband och de anses ha varit anledning till att genren fick ett uppsving. De startade 1992, men 2004 avbröts karriären abrupt när gruppens sångare, låtskrivare och producent Mieszko Talarczyk gick bort efter tsunamikatastrofen. Bandet lade ner och hade inga planer på att återförenas. Allteftersom åren gick började medlemmarna uppleva det hela som någonting oavslutat. Det var dags för ett ordentligt avsked. 2012 skulle ha varit Nasums 20-årsjubileum. Istället blir det året då bandet tar chansen att säga hej då med några utvalda spelningar.

Metaltown äger rum 15-16 juni och biljetter finns att köpa på GAFFA Live.

ANNONCE