Nyhet

Vi minns Amy Winehouse

Igår var det ett år sedan sångerskan gick bort.

Natten efter terrordåden i Oslo förra året, hittades sångerskan Amy Winehouse död i sitt hem till följd av alkoholförgiftning. Winehouse släppte 2003 sitt hyllade debutalbum Frank, och blev den första kvinnan att plocka hem hela fem Grammy Awardvinster med sitt andra och sista album Back To Black 2006. Artister som Lady Gaga, Duffy och Adele har alla nämnt Winehouse som den som banade vägen för dem och andra okonventionella kvinnor inom popmusiken.

Amy Winehouse hade vid sin bortgång ännu inte fyllt 28, vilket gör att hon ofrivilligt tilldelats en plats i den så kallade Club 27, en kontroversiell klubb för bortgångna pop- och rockstjärnor som endast blev 27 år gamla. Andra artister som ingår i klubben är bland andra Curt Cobain, Jimi Hendrix, Jim Morisson och Janis Joplin.

I december 2011 släpptes samlingsskivan Lioness: Hidden Treasures, med tidigare outgivna låtar och demos, och nyligen sade Amy Winehouse far, Mitch Winehouse, i en intervju med BBC att mer material lär vara på väg. Fadern ligger även bakom en aktuell biografi om dottern, med den passande titeln Amy, My Daughter. Han betonar att Amys musikaliska magi lever vidare, bland annat genom den fond som hennes efterlevande skapat i sångerskans namn.


– Det här är positivitetens kraft. Det är bara att se till vad vi har åstadkommit på endast de nio månader som har gått sedan vi startade fonden. Amy har viftat med sitt trollspö i himlen och har fått saker och ting att lösa sig, berättar Mitch Winehouse för BBC.

 

ANNONCE