Nyhet

"Blandning av eufori och passivitet"

Just nu är Opeth ute på en delvis unplugged Sverigeturné. GAFFA har pratat med Mikael Åkerfeldt om konserterna.

Vad kan publiken förvänta sig av konserterna?
– Vi har två olika set som vi repat in. Det ena setet är ett vanligt set med ganska mycket hård musik, medan det andra är ett lugnare set. Tror vi endast spelar den mer lugna delen i Stockholm och Göteborg. Hur som helst så är det väl business as usual för oss. Vi lunkar på i vår takt, spelningarna som sådana är en blandning av eufori och passivitet. Vi har inga bomber eller annat lull-lull för ögonen. Vi hoppas vår publik kan nöja sig med ett gäng musikanter som gillar att spela ihop och som tror blint på det vi gör.

Vad gör du precis innan du går upp på scenen?
– Sjunger upp i en toalett som stinker av andrahands-vindaloo. Helst har jag ett eget rum men oftast blir det ett dass. På denna turné gurglar jag någon vidrig ättiksgegga som ska vara bra för halsen. Kan vara placebo, men jag testar ändå.

Vad gör du precis efter du har gått av scenen?
– Inom sekunder har jag en cigarett i mungipan och en iskall Corona i handen. Jag seglar på adrenalinet under de fem-tio minuter det verkar efter spelningen. Sedan blir jag trött och går och lägger mig.


Vad står på er rider?
– Jag har försökt uppdatera den men det verkar som faxet försvann. Vi har öl, massa öl, rött vin, kakor, frukt, kaffe och te, mackor, pizza, lite godis som ingen äter, energidryck. Ingen sprit dock vilket förtjänar en applåd. Vi är ganska enkla att ha att göra med. Det är viktigt att det finns en förare som kan köra mig till skivaffärer om det är för långt att gå dit. Eller till badmintonhallar.

Vad är på gång i framtiden för Opeth?
– Som vanligt strävar vi efter världsdominans. Det har tagit 22 år och vi står och trampar i vana fotspår fortfarande. Men med det sagt är vi ett av Sveriges tre största band internationellt, så vi trampar väl på.

Opeth spelar i Uppsala ikväll och gör ytterligare sex spelningar innan man avslutar i Norrköping den 7 december. Läs mer här.


ANNONCE