Nyhet

Årets bästa enligt Andreas Fällman

Fram till och med nyårsafton publicerar vi våra skribenters personliga årsbästalistor.

 1. These New Puritans – Fields of Reed

  De evigt identitetskrisande britterna har avhandlat konstrock, halvdan punk och förvirrande postpunk. På Fields of Reed slår de av på takten och lägger gitarrerna på hyllan. Istället får vi en ömsomt skör skapelse, ömsomt febrig drömsekvens som tagen ur en film av Lynch. Att kalla detta för neoklassisk briljans är att säga för lite.

 2. Wrekmeister Harmonies – You've Always Meant So Much to Me


  Skapad som ett soundtrack till kompositören JR Robinsons egna konstinstallation så gör sig denna 38 minuter långa låt förvånansvärt bra på egen hand. Melankolisk drone som slutligen övergår till ett överväldigande crescendo av blytunga gitarrer och primalskrik. Vad mer behöver man liksom?

   

 3. Raime – Quarter Turns Over a Living Line


  Tekniskt sett inte från 2013, utan från den olyckliga skarven mellan deadline för årsbästalista och årsskifte. Men förbisedda Raime förtjänar all uppmärksamhet de kan få. Deras hybrid av industriella tongångar och dark ambient kräver en obeveklig sinnesnärvaro hos lyssnaren, som i slutändan kommer belönas rikligt.

 4. Rhye – Woman


  Slår man upp adjektivet sensuell i en ordbok så borde det finnas en direkt referens till Woman. Silkeslena kompositioner som slår dagens översexualiserade poptjafs på fingrarna och får en att längta till en tid då Sades Diamond Life var det största som hänt dejtingvärlden sedan Barry White.

 5. Carcass – Surgical Steel


  Den mest emotsedda och samtidigt mest otippade återföreningsskivan någonsin. Med 17 år i graven så är Surgical Steel inget annat än en formuppvisning av de forna grindlegenderna. Att produktionen är halvt ihjälpolerad kan man ha överseende med – så länge det inte låter lika oinspirerat och sömnigt som Arch Enemy gjort de senaste tio åren...

 6. Haxan Cloak – Excavation


  Om Raimes Quarter Turns Over a Living Line stod för 2012 års industriella mörker så visar Londonproducenten Bobby Krlic med sitt Haxan Cloak att 2013 var ett minst lika ödesmättat år. Excavation har en känsla av konstant rörelse mot det oundvikliga. Och detta oundvikliga är inget muntert ställe.

 7. Pharmakon – Abandon


  23-åriga Margaret Chardiets debut Abandon är makalös. Ens stämband vrider sig i fantomsmärtor över Chardiets plågade och Diamanda Galás-minnande litania. Väggen av strukturerade och minutiöst komponerade oljud ackompanjerar primalskriken sömlöst. Noise när den är som mest oförutsägbar.

 8. Autre Ne Veut – Anxiety


  Om Rhyes Woman var sensuell så kan Anxiety bäst beskrivas som sexig. Texterna må huvudsakligen avhandla dåliga uppbrott och kärlek som surnat. Men Arthur Ashin paketerar in detta med sin lidelsefulla och souliga falsett på ett sådant sätt att helheten bara ångar av rå sexighet utan att någonsin bli direkt snuskig.

 9. Cult Of Luna – Vertikal


  Umeåsönerna släppte Eternal Kingdom 2008, en temaskiva baserat på "verkliga" händelser, och tog sedan ett fem år långt uppehåll. Under den perioden tappade de förvisso sångaren Klas Rydberg men vad gör det när deras comeback förmodligen är bandets starkaste och mest egensinniga giv hittills.

   

 10. Ulcerate – Vermis


  När man diskuterar teknisk dödsmetall är det svårt att inte spåra in på mästergurglare som Suffocation och återförenade Gorguts. Fast det nu klart mest intressanta bandet av den kalibern kommer från inget annat ställe än Nya Zeeland. För Aucklandbaserade Ulcerate är så överjävligt tekniska att Niles musik framstår lika komplicerad som Ramones i jämförelse.

   

   


  -----------
 11. Daft Punk – Random Access Memories
 12. Neko Case – The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You
 13. The Field – Cupid's Head
 14. Julianna Barwick – Nepenthe
 15. Tim Hecker – Virgins
 16. Queens Of The Stoneage – ...Like Clockwork
 17. And So I Watch You From Afar – All Hail Bright Futures
 18. Mammoth Grinder – Underworlds
 19. Nosaj Thing – Home
 20. Nails – Abandon All Life

Om du vill lyssna på den eminenta årsbästalistan ovan så kan du göra det här.

Tycker du å andra sidan att albumformatet är förlegat och bara vill ha de verkliga godbitarna så kommer du åt årets bästa låtar här.

Kolla in redaktionens gemensamma val här: ÅRETS ALBUM 2013


ANNONCE