Nyhet

Skeva ljud och fängslande melodier

Albumaktuella AlunaGeorge kombinerar märkliga ljud och beats med traditionella låtstrukturer.

De hade egentligen var sina musikaliska projekt, Aluna Francis och George Reid. Aluna spelade i synthpop-bandet My Toys Like Me, och George spelade gitarr i indie-mathrock-bandet Colour. Så hur kom det sig att så ljuv musik, som hitsen You Know You Like It, Your Drums, Your Love och inte minst Attracting Flies, som baseras på en väninnas mardrömslika förhållande till sitt ex, kunde uppstå i studion? Aluna berättar:

– Jag började skapa musik för sex-sju år sedan, när jag gick på sångundervisning och spelade med olika folk. Jag har också sjungit i ett riktigt gitarrband för länge sedan. När jag sjöng i My Toys Like Me kontaktade George oss angående en remix han gärna ville göra av låten Sweetheart, därefter började han och jag att arbeta tillsammans. Det var egentligen meningen att vi skulle skriva några låtar till bandet, men det fungerade inte riktigt, så vi slängde alla idéerna och började ha roligt i studion istället, det var så vi började skapa vårt egna material.

Aluna framhäver bådas förmåga att kunna ha kul tillsammans och att de ger varandra utrymme att experimentera och leka i studion som några av de främsta fördelarna med att arbeta tillsammans med sin musikaliska "partner in crime".

– Det är verkligen kul att göra musik tillsammans med George och vi arbetar snabbt och effektivt. Ofta tar det oss inte längre än en dag att göra en låt – detaljerna fixar vi till i efterhand och det är nog också en av anledningarna till att vårt sound har en särskild krispighet över sig.

Hur ser arbetsfördelningen ut?

– Vi turas om att presentera idéer för varandra. George kommer med ett sound och beats och jag har ofta ackord, textsträngar eller melodier med mig in i studion och så jobbar vi tillsammans vidare med det. Om ingen av oss har några idéer börjar vi bara från grunden båda två.

Mardröm blir verklighet

Duon, som har jobbat tillsammans sedan 2009, har lugnt och stilla byggt upp ett solitt namn, och de har upplevt en hel del under tiden. På frågan om vad som har varit det allra största hittills svarar Aluna utan tvivel:

– I juni spelade vi på Wembley Stadium för 80 000 människor – det var fullkomligt vansinnigt! Och nyss spelade vi på Later... With Jools Holland vilket också var helt sinnessjukt. Jag har tidigare vaknat upp från mardrömmar där jag fått reda på att jag ska uppträda hos Jools Holland dagen efter, haha! Och då när det faktiskt hände fick vi reda på det fem dagar innan, så det var verkligen, verkligen skrämmande, haha! Det är ett så legendariskt TV-program och det känns som om man bara får en chans att bevisa sitt värde. Man kan inte låta bli att lägga en viss press på sig själv.


 

Vem?
Aluna Francis och George Reid.

Vad?
– Vi kombinerar gärna progressiva beats och intressanta, märkliga ljud med traditionella låtstrukturer och en melodi som sätter sig på hjärnan. Det är vårt mål och det kommer i flera olika former. 

Var?
Duon är baserad i London, därifrån arbetar de på att erövra hitlistor och scener runt om i resten av världen.


ANNONCE