Nyhet

LÅT FÖR LÅT: Mack Beats – Centrum

"Det är inte så många som vet att Lilla Namo kan sjunga, det är färre som vet hur bra hon kan sjunga!" – Mack Beats guidar oss igenom ett gästpackat och hyllat album.

GAFFAs Camila Astorga Díaz kallar Centrum "Kompromisslöst och med takten ända ut i fingeravtryckens mönster". Fem av sex blev betyget till en skiva med 27 (!) gästartister. Vi bad Mack Beats att guida oss igenom hela albumet, från början till slut, och berätta om alla sköna samarbeten.

Tips: lyssna på Centrum via Spotify eller Wimp samtidigt som du läser om låtarna.

1. Norra B

Jag och Mohammed Ali hade inte jobbat ihop på ett tag, så när vi satte oss igen var det som att det skapades ny kemi direkt. Det här är hyllningen till vår uppväxt som har format oss till vilka vi är idag med The Latin Kings som soundtrack. Kan vara en av de bästa låtarna jag har gjort med Mohammed Ali och det passade perfekt som intro till albumet.

2. Barriärer

Linda Pira, Newkid, Stor, Moms & Henok Achido på samma låt! Det här har var en vision jag hade länge i huvudet om att få göra en anthem-låt på svenska men det kändes tråkigt att använda sig av samma line-up som jag brukar jobba med, därför frågade jag Newkid om han ville lägga hooken och han tog verkligen låten till en ny nivå. Stor, Moms och Henok Achido la så sjukt feta verser på det här, varje vers tar en till en ny värld och det var det vi försökte spegla i musikvideon.

3. Min Värld

Den där mörka och råa musiken från 90-talets New York (Mobb Deep och så vidare, världens bästa musik för övrigt) låter så enkel, men är så sjukt svår att återskapa. Jag gjorde mitt bästa försök här och Malcolm Bs refräng passar in perfekt i den stämningen.

4. Tiden Står Still

En av de mer politiska låtarna på albumet. Produktionen är inspirerad av dirty south-gruppen UGK som jag är ett stort fan av. Måste säga att det var mäktigt men framför allt kul att få jobba med Timbuktu som jag har lyssnat på sen jag gick i högstadiet och jag hoppas vi kan göra fler grejer ihop. Malcolm B och Jaqe hörde Timbuks vers och refräng och hoppade på låten direkt.

5. Passé

Det är inte så många som vet att Lilla Namo kan sjunga, det är färre som vet hur bra Namo kan sjunga! Hon gillade beatet, tog hem det och kom tillbaka till studion med värsta låten. Rosh som lägger sista versen är 17 år, hon hade kontaktat mig och Namo på Facebook och vi båda tyckte att hon lät sjukt bra så alla bitar föll på plats ganska naturligt. Big up till Tobias Ryd som lägger basen perfekt från början till slut genom låten.

6. Inte Backa Bakåt

Oavsett vad folk har för åsikter och tankar om dig, låt dem aldrig hindra dig från att vara den du är, backa ALDRIG bakåt. Det här är skivans krigarlåt! Stenhårda och tunga verser från Abidaz och Ison och refrängen av Sveriges bästa sångare Aleks är fantastisk.

7. Kronan Cirkulerar

Jag kände mig tvungen att göra ett instrumentalt spår till mitt album, Taro som är executive producer på min skiva tipsade om Goran Kajfes och jag tyckte det lät som en skitfet idé. Jag gjorde det här beatet, Goran gillade och resultatet blev Kronan Cirkulerar, det behövs inga vokaler, blåset säger allt.

8. Axar

Jag gillar combon med Grillat & Grändy och Chords på samma låt, det känns unikt men ändå naturligt. Detta blev en tongivande låt för skivans sound då den utgår mycket från nattviben. Jag älskar att köra bil till den här låten, man axar iväg som ingenting!

9. Era Lögner

Några veckor efter att den här låten blev klar, hände upploppen i Husby och det känns lite som att man förutspådde händelsen med den här låten vilket gör att låten får en mycket tyngre innebörd. Alla lögner och historier som sprids och skrivs genom politik och media, det här är soundtracket till det och det är just det som är hela poängen med svensk rap, att kunna relatera.

10. Lägg Dig Ner

Jag hörde någon låt med Julia Spada och tänkte direkt "henne måste jag jobba med!". Den här låten är viktig för mig för jag vill visa att jag kan göra mer än rap, men ändå behålla tyngden och mörkret som man har i hiphop, typ som Aleks En Dröm. Det här soundet är definitivt något jag vill fortsätta jobba med i framtiden.

11. Gunshotta Blaze

Gee Dixon är en ung rappare från trakten där jag växte upp det och vi har spelat in låtar i flera år, men det här är faktiskt första låten vi släpper. Beatet är inspirerat av modern gangsta rap ala Pusha-T, 2 Chainz och sådan musik jag själv gillar att lyssna på för det är så tunga produktioner. Gee gillade beatet, vi frågade Stockholm Highgrades om de ville lägga hooken och BAM! Vi skapade ett monster.

12. Nattmoln

Här försökte jag hitta någon flummig stämning för att gå bort från rap ett tag men ändå hålla det så att det följde albumets röda tråd och ljudbild. Jag ville hålla det instrumentalt så att det blev som ett mellanspel innan le grand final. Inspirationen är nattetid.

13. Centrum

Första låten till mitt album, min första singel från mitt album och första inspelningen jag gjorde med Jaqe. Den här låten är två år gammal nu men är en av mina favoriter och detta var startskottet för mitt album. Albumversionen är en uppdaterad version med mer stråkar. Jag och Jaqe har spelat in material för ett helt album sedan dess.

ANNONCE