Nyhet

Internationell hitmakare årets sommarpratare

Musikaliska storheter när P1 släpper namnen till årets Sommar-program.

Den 22 juni startar det populära programmet Sommar I P1 och idag presenterades årets sommarpratare. Det är ett fullspäckat program med flera stora artister på schemat. Bland annat kommer Nadir Khayat, mest känd som producenten RedOne, att hålla i ett program.

Nadir Khayat kommer ursprungligen från Marocko men flyttade till Sverige vid 19 års ålder då han fann den svenska musiken inspirerande, framför allt ABBA, Europe och Roxette. Han har arbetet med flera världsstjärnor som Michael Jackson, Usher, Lady Gaga och Nicki Minaj och är delägare i RedOneKonvict tillsammans med Akon. Det är Khayats tur att prata den 1 augusti och då kommer han att berätta om resan från Marocko till Sverige och hur det är att jobba med artister som Lady Gaga och Bono.

Även Kristian Gidlund från Sugarplum Fairy kommer att hålla i ett eget program under sommaren. Han har diagnostiserats med obotlig magsäckscancer och kommer i programmet att prata om resan mot livets slut och alltings början.


– I mitt Sommar ska jag prata om pojken med sjömanshjärtat, som sökte sig till och fick uppleva äventyret. Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början, säger Gidlund som kommer att prata 30 juni.

De som fått äran att avsluta årets Sommar-program är Björn Dixgård och Gustaf Norén från Borlänge-bandet Mando Diao. Förra året släppte de albumet Infruset, där de tolkade poeten Gustaf Frödings verk. Plattan fick oerhört fin kritik och seglade snabbt upp till första platsen på albumlistan. Detta är vad de själva sagt att de ska prata om i programmet:

– Vårt Sommar ska handla om vår religion. Om den klassiska generationen. Om fin vs. fulkultur. Om coola gänget. Om bruket, bruket och missbruket. Om rädslor. Om det sorglöst brokiga 90-talet. Om tuffhet. Om varför vi ville bli rockstjärnor. Om familjen, gänget, verkligheten kontra musiken. Om livet.


Fler artister som ska medverka är Lisa Nilsson, Maja Ivarsson, Sarah Dawn Finer och Joey Tempest. Andra sommarpratare är Jonas Gardell, Johan Persson och Martin Schibbye, Carolina Gynning och Filip Hammar

 

ANNONCE