Nyhet

''Det är skoj att vara i Evergrey igen''

Gruppen pratar kommande album och om vad som fått dem att lyckas gå vidare.

Inför de sista spelningarna innan arbetet med en ny skiva börjar fick GAFFA tag i Tom Englund, sångare och gitarrist i Evergrey för att snacka om bandets framtid. En framtid som ett tag verkade osäker.

Funderade ni på att lägga ner bandet?

– Njaee, men kanske inte att göra en ny skiva. Om ingen betalar ett förskott som är tillräckligt för att kunna leva på och finansiera en platta så kan vi ju åka och spela live på de låtarna som vi har.

Att kuska omkring på vägarna och köra konserter på sin backkatalog är inte en möjlighet för alla band. Men med nio album sedan debuten, The Dark Discovery, 1998 har Evergrey gott om material att välja bland. Senaste studioplattan, Glorious Collision släpptes 2011 vilket inte är helt nyligen.

– Bandet blir ju inte större om man inte släpper något nytt, men att bli större är kanske inte det viktigaste. Vi är jävligt nöjda med att överhuvudtaget kunna spela för folk som fortfarande vill se oss.

Villig publik finns det. Trots att det var tre år sedan senaste skivan gör Evergrey fortfarande spelningar på den skivan. Belgien, Nederländerna och Israel ska besökas i november. Sen ska nya låtar börja plitas ner för en ny skiva, på nytt skivbolag.

– Det nya skivbolaget, AFM, har som mål att förvalta och premiera oss på ett sunt sätt med lite goda re-releaser på vinyl. Dessutom fick vi det förskott som behövs för att det ska kunna bli ett album nästa år.

Målet för den nya plattan är svårare att förutspå eller lika självklara som planerna låter.

– Vi har helt sonika bara försökt att göra så mycket som möjligt bättre än tidigare. Det har vi alltid haft som mål. Skriva bättre låtar, spela inför fler människor och se ny ställen i världen.

Så med tillförsikt till framtiden går bandet in i en ny inspelningsprocess, den tionde i raden.

– Det är skoj att vara i Evergrey igen och då känns det ju lite ointelligent att inte göra det som många annars drömmer om. Så vi drar det ett varv till med all den press, stress och krav som att göra en platta innebär. Hoppas på att inspirationen finns där och att vi har kvar några fans när skivan äntligen kommer ut nästa år.

ANNONCE