Nyhet

SD riktar skarp kritik mot Kartellen och Timbuktu

''Det är beklagligt att man kommer med sådana här hot.''

Albumaktuella Kartellen, läs GAFFA-recensionen av Ånger & Kamp Del 2, har rört upp kontrovers.

I Svarta Duvor & Vissna Liljor får Kartellen hjälp av Timbuktu och i låten sätts Sverigedemokraterna hårt åt.

Det är inte bara SD som är föremål för artisternas kritik utan hela den politiska färgskalan får sig en släng av sleven. Ett dystopiskt Sverige som målas upp av de två rapparna. Ökande rasism, mindre empati och ett allt kallare samhälle. Ingen är oskyldig, men flest kängor delas ut till SD.

Kartellens Sebbe Staxx har tidigare dömts för olaga hot mot Jimmie Åkesson, skriver SVT, efter att ha twittrat om hur Staxx vill tortera och döda Åkesson. Staxx har efteråt sagt att den tweeten inte var menat som ett mordhot och att han inte hade trott att Åkesson någonsin skulle läsa det han skrev.

Den nya låten innehåller enligt SVT raden "…det var någonting de sa att jag mordhotat Jimmie. Heh. Sebbe fucking Staxx gör vad han vill. Så Säpo är ni med här kommer ett hot till" levererad av Staxx.

Timbuktu rappar i låten om att "piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång".

Den beryktade järnrörsskandalen berör också av Kartellmedlemmen, med löftet att om Staxx hade varit på plats hade de tre SD-profilerna hamnat i koma vid hans hand.

Till SVT kommenterar Sebbe Staxx låten.

– Vi vill poängtera vad som är rätt och fel och att Sverigedemokraterna, som är ett rasistiskt och fascistiskt parti, sitter i riksdagen är fel. Människor som satt i riksdagen sprang runt med järnrör och kallade människor för svartskalle och hora. Så vart ska man rikta den här kritiken, mot mig eller mot människorna som faktiskt gjorde det? Jag står för vad jag sa, säger Staxx.

Han understryker att låten är gjord i syfte att driva med partiet och svara på det han kallar "partiets hotpolitik".

Från SD:s håll säger Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund till SVT att hot inte får tillåtas ta plats i brist på argument.

– Det är beklagligt att man kommer med sådana här hot, säger han i en reaktion på låten.

På frågan om han är förvånad över texten svarar Bylund:

– Det är inte så oväntat att Sebastian från Kartellen gör sånt här, men jag är lite förvånad över att Timbuktu faller till den här låga nivån.

Både Timbuktu och Åkesson har till SVT avböjt att kommentera låten.

Kartellen intervjuas i nya numret av GAFFA som är ute nu.

ANNONCE