Nyhet

"Vi är inte helt syndfria, men ..."

EP-aktuella Ghost pratar sexårsplan, behovet av att göra nytta och turnéliv.

Sedan Ghost gav sig ut på vägarna i oktober 2010 med debutplattan Opus Eponymous färsk från pressarna har Papa Emeriti och de namnlösa gastarna i bandet snittat en spelning var femte dag.

Under 2013 kommer 109 stycken spelningar ha en bock i kanten innan klockan slår tolv på nyårsafton. Detta plus att ett nytt album, Infestissumam, spelades in och släpptes. Ett digert schema. Med historiens alla rockskrönor från vägarna i minne formulerar sig en fråga:

Hur orkar man turnera i princip non stop under tre år?

– Vi är nog inställda på sex år i rad, vi har ju en plan. Medvetenheten om att vi är ute och spelar mycket gör att man inte lever som om varje dag vore den sista, säger en av de namnlösa gastarna i bandet.

Att kasta sig huvudstupa ut i legenden om rock'n'roll-livet är sådant band som inte är ut och spelar så mycket kan kosta på sig, förklarar gasten som enligt egen utsago allt som oftast spelar gitarr.

– Vi är inte helt syndfria i turnélivet men det finns en målmedvetenhet som blir omhuldad av vetskapen av att vi, som band rör oss framåt.

De många milen tillryggaläggs allt lättare i takt med bandets utveckling.

– Vi växer och får komma tillbaka till ställen där vi varit två, tre gånger tidigare och vi ser ett tydligt resultat. Ett större ställe, mer publik eller så, vi märker en progression.

Men i själva vardagen skiljer sig inte hantverket i Ghost från andra yrken.

– Människan behöver fylla en funktion, hon behöver överlag ett sammanhang och det går ner till vanlig verkstadsgolvsretorik. Man behöver känna att man gjort nytta när dagen är slut. I Ghost har man gjort något som hjälpt en rörelse att skapa en vibration som ju smittar av sig.

Vad är då slutmålet, var vill Ghost vara efter de sex åren?

– Vi strävar efter att vara autonoma. Vi, liksom alla band som är på väg upp, måste rätta sig efter andras regler och reglementen och röra oss inom andras ramar hela tiden. Innan vi lägger locket på vill vi presentera hela Ghost-grejen för alla som är intresserade i den tappning som var tänkt från början. Ett teatraliskt storproduktions-band. Att komma till den nivån och ha fyra plattor material, det är ett mål.