Nyhet

Lou Reeds albumförsäljning ökar markant

Såväl fullängdare som singlar säljer bra efter hans tragiska bortgång.

I söndags kom den tragiska nyheten om att rockikonen och den tidigare The Velvet Undergound-medlemmen Lou Reed gått ur tiden. Det verkar nu som att många tagit till köpknappen för att minnas, och kanske hylla, legenden. Eller kanske för att helt enkelt ta sig an en musiker som, av en tragisk anledning, blivit högaktuell igen och som man tidigare missat.

Oavsett varför folk börjat köpa Lou Reeds skivor så visar Soundscans siffror, som är sammanställd statistik för amerikanska Billboard, att försäljningen av hans egna skivor ökat med 607 procent. Även The Velvet Undergrounds kultalbum The Velvet Underground & Nico har fått en rejält ökad försäljning, då den steg med närmare 150 procent.

Även den digitala nedladdningen av singlar har gått i taket i USA. Försäljningen av Lou Reeds klassiska låt Walk On The Wild Side har stigit med över 700 procent. Det har inneburit att låten placerat sig som nummer 38 på Billboards Hot 100's Rock Digital Songs Chart. Givetvis går det inte att jämföra rakt av, men när singeln släpptes 1973 låg den som bäst på en 16 plats på dåvarande Billboard-lista.


Det är inte bara i USA som försäljningen stigit efter Lou Reeds bortgång. I skrivande stund ligger ett samlingsalbum på 22 plats och klassiska Transformer på 34 plats på iTunes mest sålda album-lista.

ANNONCE