Nyhet

''Vi kör paneldebatt och diskuterar kvalitetskultur''

Iberia pratar skiva, helgens Pusterviks-gig och förväntningar.

– Hallå, hör du mig? Bra, jag ska bara bjuda in Maja också, säger Alexander Palmestål och börjar knappa på sin dator.

Sen är vi samlade allihop, Alexander Palmestål och jag på varsitt håll i Göteborg och Maja Mathe Milner i Berlin. Det är egentligen i den tyska huvudstaden som de båda brukar hålla till men Alexander Palmestål bor ofrivilligt i Göteborg en tid. Tillsammans utgör de två den drömska, elektroniska duon Iberia.

– När jag var i Sverige i två veckor gjorde vi klart skivan, så nu är det mest planering inför skiv- och singelsläpp, så det är lugnt, säger Maja Mathe Milner om det faktum att de inte bor i samma stad för tillfället, men fyller snabbt i:

– Men det är tråkigt på ett emotionellt plan.

– Ja, att inte kunna hänga är såklart trist, fortsätter Alexander Palmestål.

Duon har totalt släppt tre singlar, och senast i våras pratades det om att en ny singel skulle dyka upp. Men den har inte kommit än, och något datum för när skivan dyker upp finns inte än. Men det verkar till viss del ligga utanför deras kontroll.

– Hybris (Iberias skivbolag reds. anm) har tydligen väldigt mycket att göra just nu, en fullspäckad höst. Så de måste nog kolla på sitt schema eller nått, säger Alexander Palmestål.

Men samtidigt är inte Iberia ett band som bara spottar ur sig alster, som inte bryr sig om detaljer och som väljer kvantitet före kvalitet.

– Vissa av våra låtar finns det tio versioner av, och vi jobbar liksom tills vi är nöjda. Ibland tar det några timmar och ibland måste man gå ifrån ett tag och då tar det ett halvår. Det finns ingen anledning att stressa, säger Maja Mathe Milner.

På fredag står de på Pusterviks scen i Göteborg. Förutom Iberia spelar även Hybris-kollegorna Azure Blue och Postiljonen.

– Vi har nog ingen direkt relation till deras musik, men gillar dem som människor. Jag tror vi kommer ha skitkul, men det blir nog inga samarbeten eller så. Fast, jag tror inte vi kommer göra några samarbeten alls. Om det inte är med någon asfet, säger Maja Mathe Milner.

Vad betyder asfet då?

– Alicia Keys, svarar hon snabbt och fortsätter sedan:

– Fixar du det?

Maja Mathe Milner fortsätter med att förklara att Iberia live, och på skiva låter ganska lika varandra. Men att de inte släppt så mycket låtar gör att folk nog kan få sig lite av en chock, för kommande skivan har mer bredd än vad folk kanske tror.

– Jag tror folk kommer bli chockade, på ett bra sätt. Vi har gått ifrån poplåtarna lite, och vi har en del mer köriga och bossiga element. Vi har kanske flippat lite, även om det är ett jättetöntigt ordval, säger Maja Mathe Milner.

– Vi orkar inte leva upp till hur folk tänker sig att popmusik ska låta, det är för destruktivt. Vi kunde inte arbeta så, för vi såg inte oss själva i det och man måste lämna ett tydligt avtryck av sig själv i det, fyller Alexander Palmestål i.

Är det Berlin som gjort det med er?

– Jag tror att det är Göteborg som gör det med en. Jag märkte när jag flyttade tillbaka till Sverige nu efter två år att det vilar en jäkla stor sorg över Sverige just nu. Jag har förut bara sett den i Stockholm, men det finns i Göteborg nu också. Man måste försöka hitta romantiken i det, och försöka hitta sig själv. Om man gör musik måste man göra det på sin egen premiss, ingen annans. Annars så försvinner allt det som kan vara vackert i vardagen.

Förutom Iberia är Maja Mathe Milner också sångerska i Makthaverskan. Även om sounden skiljer sig, och det således krävs olika stämningar, ger det henne samma kick att spela live med båda banden. Inför fredagens gig är duon peppade. Men att prata om folks förväntningar är bara onödigt.

– Man kan inte säga åt folk vad de ska förvänta sig, om folk har hört oss och tycker att vi är bra borde de vilja komma, säger Maja Mathe Milner.

– Jag har aldrig förstått det där, ska vi säga: "Ni kan förvänta er en helkul kväll med bandet Iberia" och sen tycker kanske inte folk det, ska det bli någon situation där och då? Nää, säger Alexander Palmestål.

Det är intressant att ha den inställningen, att istället för att gå ut och lova allt så kör man på "kom och se, så tar vi det därifrån".

– Haha, precis. Vi kör paneldebatt efteråt och diskuterar kvalitativ kultur, det verkar vara populärt just nu, säger Alexander Palmestål innan bandkollegan Maja Mathe Milner fyller i:

– Och jag kommer köra öppen mick, ta emot frågor från publiken. Det kommer finnas snacks och vin, det kommer bli jättemysigt, haha.

Imorgon fredag, 18 oktober, spelar Iberia, tillsammans med Azure Blue och Postiljonen, på Pustervik i Göteborg. För mer info klicka här.

ANNONCE