Nyhet

Här är artisternas bästa boktips

Se vad delar av den svenska musikeliten helst bläddrar i – och tapetserar väggarna med.

Laleh: Märk Världen av Tor Nørretranders 

– Det är namnet på en bok som den danske vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders har skrivit. En bok som sträcker sig allt mellan kemi och poesi, himmel och jord. Borde ingå i obligatoriska undervisningen.

Dennis Lyxzén (INVSN, Refused, Invasionen): Lipstick Traces av Greil Marcus


– Bra bok. Måste läsas!

Petter: Kirre av Gunilla O. Wahlström

– Jag läste den när jag pluggade Socialpedagogik på Tollare Folkhögskola. Den handlar om barn som samhället glömt bort. Man får följa ett gäng barn från dagis och framåt. Det som är bra med boken är att varje person, dagisfröken och lärare som tar hand om dessa barn presenteras med en särskild text. Där kan man läsa om deras bakgrund och man får på något sätt en förklaring till varför de agerar som de gör. En bok man borde ge till alla Sveriges politiker.


Hugo Randulv (Makthaverskan, Westkust): Maldorors Sånger av Isolde Ducasse

– Det är kanske inte min favoritbok men det är helt klart den bok jag helst tipsar om. Den är surrealistisk, vidrig och den absolut ondaste jag läst.

Viktor Norén (Sugarplum Fairy, Viktorius): I Kroppen Min av Kristian Gidlund

– För att det är det största, tyngsta och viktigaste som har skrivits i Sverige så länge jag har levt. Värdig att ligga i byrålådan på alla Sveriges hotellrum tillsammans med Nya Testamentet. No words do justice, så att säga. Läs bara.


Nina Ramsby (Salt, Baxter, Grand Tone Music): En Dåre Fri av Beate Grimsrud

– En bok jag vill läsa men inte läst än. Varför? Jo för att redan den första meningen, de första meningarna, den första sidan har ett språk som berättar på ett sätt som slår an rejält.

Carl-Johan Lundgren (Vit Päls): Min Kamp av Karl Ove Knausgård


– Har precis klämt hela Knausgård-serien och det hade jag ju inte gjort om det inte var för språket och ärligheten och allt det där. Dock har det pratats för lite om hur böckerna är fulla av musiktips. Mestadels på sånt som var stort när det begav sig, som hade inflytande på sin samtid utan att överleva till nu. Tipsen var inget vidare, men det var kul att bli tipsad.

Frida Selander: Gitarren Som Sprängde Berg av Lars-Göran Selander

– När jag var elva år fick jag min första gitarr, en väldigt fin Daniel, av gitarrbyggaren Granström. Min pappa hade skaffat sig sex gitarrer, han ville så gärna spela, men det satt fast för honom. Så han gav en till mig. Det här var över 20 år sen, nu har det lossnat för honom, han spelar, och jag har sju gitarrer. Min pappa var länge drabbad av psykisk ohälsa men han lyckades bli frisk. En gång ville han ta livet av sig, nu vill han att livet aldrig ska ta slut. Han är dockspelare, trubadur och författare. Om allt detta och mycket mer, berättar han, i den alldeles nyutkomna Gitarren Som Sprängde Berg. En angelägen och gripande bok.

Henric de la Cour (Yvonne, Strip Music): The Dark Tower av Stephen King


– Sju volymer ren magi. Har man läst dem lämnar de dig aldrig. När sista sidan är läst vill man bara börja om från början. Jag kan inte sluta tänka på det.

Martin Elisson (Bad Cash Quartet, Hästpojken): De Vilda Detektiverna av Roberto Bolano

– Det var den senaste boken jag läste. Vet inte vad som gör en bok bra. Jag kände mig hur som helst avundsjuk på att han verkade så entusiastisk till livet, Roberto alltså.

Pelle Ossler (Wilmer X, Sällskapet, Thåström): Mörkrets Hjärta av Joseph Conrad

– Boken som har påverkat mig mest, tror den förändrat mitt liv faktiskt. Läste den på engelska först och med risk för att låta pretto så är den långt bättre än den svenska översättningen, nu gjordes i och för sig en nyöversättning för några år sen som jag inte läst än. Följ upp Mörkrets Hjärta med Olof Lagercrants Färd och Sven Lindqvists Utrota Varenda Jävel. Kolla sen på Apocalyps Now Redux en gång till och förstås dokumentären Hearts Of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse.


Tobias Isaksson (Azure Blue, Irene, Laurel Music): Bonjour Tristesse av Francoise Sagan

– Jag älskar Hemingway, Paul Auster och Klas Östergren men när hooken kom i Osynliga tröttnade jag på det ständiga suget efter mysterier. Så jag gjorde en shoutout på Facebook efter något djupt romantiskt, gärna skrivet av någon som inte var man, och fick massa svar. Andreas från Pinto tipsade om Bonjour Tristesse och jag läste och älskade den. Rekommenderas varmt. Finns på pocket.

Jenny Wilson: The Other Hand av Chris Cleave


– Otrolig historia om olika människors fruktansvärda öden som på ett poetiskt, dramatiskt och fruktansvärt sätt vävs ihop. Otroligt välskrivet, och ohyggligt spännande!

Men en som hellre föredrar att riva ut sidor ur böcker istället för att läsa dem är hyllade Xenia Kriisin.

– Jag driver mycket omkring i antikaffärer. Just nu tittar jag mycket på bilder, kanske läser jag lite historia, årtal och namn på tavlor. Jag läser mest konstiga konstböcker. Sedan river jag ut sidorna och tapetserar med dem. Senast tapetserade jag en orgel och ett piano. Det är ett konstprojekt som heter Jag Och Ditt som jag har tillsammans med min producent Anna Hansen.

ANNONCE