Nyhet

''Färg och konsistens kan bäst beskrivas som bajs''

DAGBOK & BILDSPEL: Finnegan's Hell om sina upplevelser på Portugals äldsta festival.

"Mitt i Atlanten mellan Portugal och USA ligger ögruppen Azorerna, som består av nio små öar. Till denna avlägsna plats, närmare bestämt ön Santa Maria, är vi på väg för att spela på den 30:e upplagan av Portugals äldsta festival: Maré de Agosto. Finnegan's Hell ska som enda svenska akt spela på festivalen. Efter en mellanlandning och en intensiv partynatt i Lissabon landar vi på ön. Det är torsdag och vi kliver rakt in i en tropisk ångbastu.

En incheckning och hotellmiddag senare färdas vi i dödsföraktande hastighet längs den smalt slingrande bergsvägen som leder ner till festivalplatsen. Då chauffören bekymmerslöst kör om en polisbil i 110 på en väg som i Sverige haft 30-skylt står det bortom allt tvivel att hastighetsbegränsningar inte existerar och det återstår bara att spänna fast bältet och hoppas att något av de katolska plasthelgon som pryder bussens framruta vakar över oss.

I viken vid stranden Praia Formosa, vars långa strand inramas av en dramatisk kustlinje med dimhöljda berg, skymtas nu festivalplatsens öltält och sporadiskt spridda tältplatser och tittar man ut över havet är det uppenbart hur Azorerna fått sitt namn; vattnet är verkligen azurblått.


Festivalens dagar tillbringas på stranden, bokstavligen ett stenkast från festivalens stora scen. Vid sidan om sol och bad kan man roa sig med att sitta på strandserveringen och dricka såväl 20-centiliters öl som halvliters mojitos till löjligt låga priser. Portugiserna tycks ha en förkärlek för stora och små format och på Santa Maria finns inget lagom.

Framåt kvällen ersätts plötsligt det minimalistiska badmodet av jeans och det tidigare nästan tomma festivalområdet fylls snabbt av tusentals festande människor. Natten är en lång genreöverskridande upplevelse med fokus på folk- och världsmusik i alla möjliga och omöjliga former och kombinationer. Det är udda och det är bra – ibland riktigt bra. På småtimmarna tar DJ:s över scenen och festivalnatten avslutas omkring klockan åtta på morgonen.

En av festivalens arrangörer förklarar för oss att festivalen är ett sätt att visa upp omvärldens musik för invånarna på de annars ganska isolerade öarna. Staten subventionerar biljetterna för alla invånare under 25, vilket innebär att en tredagarsfestival kostar 15 euro! En vanlig vuxenbiljett kostar 55 euro. Andra band som spelar på årets upplaga är bland annat Matisyahu, Hilight Tribe, John Lee Hooker JR. För den som vill uppleva en bra, annorlunda festival på en tropisk paradisö med billig öl och mat är Maré de Agosto verkligen att rekommendera.


Det übersvettiga gigget i den höga luftfuktigheten går bra och vi mottas väl av publiken, som återkallar oss till scenen genom att låta applåderna övergå i en mångtusenhövdad kör som unisont vrålar tonerna till det välbekanta riffet i Seven Nation Army. Det blir en lång festnatt med bra konserter och svalkande bad i Atlanten.

Dagen därpå, när vi sent på eftermiddagen sitter tillsammans med två andra band och dricker öl och väntar på flyget, missar vi nästan avgången och hinner till säkerhetskontrollen i sista stund.

På det sista planet från Portugal serveras den märkligaste maträtt vi någonsin sett eller luktat på. Färg och konsistens kan bäst beskrivas som bajs och ingen i bandet vågar äta, trots att bakfyllehungern slagit in. Istället knaprar vi i oss de torra minibaguetterna och chokladpuddingen och smuttar på den obligatoriska ölen Super Bock, vars alkoholhalt för länge sedan slutat verka … Maré de Agosto känns redan avlägset och om några dagar kommer hela upplevelsen kännas overklig, men film och foton finns det och förhoppningsvis kommer vi en dag att återvända till festivaldrömmen mitt i Atlanten."


KOLLA IN BANDETS BILDDAGBOK FRÅN FESTIVALEN

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE