Nyhet

Svensk rappare avstängd från sin lärartjänst

Inte välkommen på grund av politiskt ställningstagande.

Rapparen Cleo har stängts av från sitt jobb på Midgårdsskolan i Umeå, där hon utbildade skolans musikelever. Detta på grund av politiska ställningstaganden som skolledniningen anser vara kontroversiella, skriver Arbetaren.se.

– Jag blev lite ställd. Jag hade inte fått något besked om att det inte skulle bli något, säger Cleo till SVT Västerbottensnytt.

Skolledningen pekar först och främst på Cleos engagemang i Free Joel, en kampanj som sätter ljuset på den antifascist som dömdes för dråpförsök efter nazistattacken i Kärrtorp i vintras. Under en Cleo-konsert i våras fick rapparen besök på scen av maskerade människor med kampanjens budskap på tröjorna. Personer som också uppges vara medlemmar i organisationen Revolutionära Fronten. Händelsen uppmärksammades bland annat av SVT:s Uppdrag Granskning. Skolan krävde då att Cleo skulle ta avstånd från Free Joel-kampanjen.


– Jag kände att jag kan inte motivera elever att stå upp för deras åsikter och samtidigt ta tillbaka mina egna, säger hon till Västerbottensnytt angående händelsen.

Nu har eleverna på Midgårdsskolan startat ett upprop för att få behålla Cleo. I ett uttalande skriver de:

"Midgårds elevkår anser att en enskild persons politiska åsikter inte ska blandas ihop med dennes arbetsliv och tycker därför att det är orimligt att stänga ut Cleo från Midgårdsskolan. Nathalie 'Cleo' Missaouis engagemang i Midgårdsskolans hiphop-projekt har varit ovärderligt och att avbryta detta utan att först se efter och lyssna på elevernas önskemål är högst odemokratiskt."


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE