Nyhet

''Det är ingen jävla Disneyfilm vi håller på med''

VIDEOFROSSA: Lyssna på Scraps Of Tapes nya singel och kolla in bandets videofavoriter.

Scraps Of Tape är kvintetten som hela tiden har gått från klarhet till klarhet. Det finns inga tabun eller musikaliska hinder som kan stå i vägen för detta band. Redan när Scraps Of Tape bildades 2001 kunde man skönja det vackra i mixen som utgjorde de tidiga utgåvorna i bandets katalog – en fascination för noise, plågsamma melodier, postrock sammansmält med hardcore. Alltid med hjärtat på kavajslaget.

Med ett kamplystet sinne, melodier att döda för, distortion, rundgång som lamslår och slagverk som hypnotiserar, släpper Fredrik, Jerker, Marcus, Johan och Kenta loss Sjätte Vansinnet, deras femte album. 

– Namnet Sjätte Vansinnet sätter fingret på mycket hos oss. Det där sjätte sinnet som vi alla i bandet verkar dela, något större än oss själva, som kanske i själva verket är ett vansinne. De är något som driver oss framåt och ger oss så otroligt mycket, samtidigt som det också driver oss närmre och närmre kanten till avgrunden. Sjätte Vansinnet är denna otroliga gåva vi fått tillsammans som slutligen, förmodligen kommer att förgöra oss, men tills dess kommer vi att njuta av det, och rida stormen tills den kastar av oss. Vi tror alla som någonsin varit del av ett större kreativt projekt vet vad vi talar om. Detta är vårt sjätte vansinne., säger Johan Gustavsson från Scraps Of Tape. 


Singeln Hands In Hands från det kommade albumet finns att lyssna på här nedan, efter bandets videofavoriter. De fem medlemmarna i Scraps Of Tape valde att bjuda på en video var. 

Chavez – Break Up Your Band (Johan)

– När jag var yngre brukade jag spela in Alternative Nation på nätterna som jag kollade igenom dagen efter, och en dag var den bara där. Den bästa videon någonsin till en låt som var bortom allt jag hört innan. Jag var totalt golvad. Tyvärr kom det inte upp någon info om vad bandet eller låten hette. Som tur var säger presentatören i början av videon "I give you the men of ... Chavez" och jag tillbringade nästkommande tre månaderna med att söka efter alla olika sorters variationer och versioner av denna fras innan jag till slut hittade rätt. Hela skivan Gone Glimmering (och hela Chavez diskografi bör nämnas) är fortfarande bland det bästa som finns.


Radiohead – There, There (Fredrik) 


– Många gånger när ett band har gjort en musikvideo till en låt tycker jag att själva videon inte tillför låten något. Låten i sig kan vara hur bra som helst, men videon glömmer jag ganska snabbt bort. En video som jag inte har glömt är There, There med Radiohead. Videon är snygg och tillför en dimension till låten och gör den ännu bättre. 


The Wannadies – Shorty (Marcus)


– Jag har valt denna video för att jag är kortast i bandet. Det är inte så kul. Att hålla på med alternativ rockmusik handlar för mig om att försöka skapa något som står utanför samhällets strukturer och krav på skönhet. Detta får vi inte glömma, det är ingen jävla Disneyfilm vi håller på med!


Blonde Redhead – Top Ranking (Jerker) 


– Jag är egentligen inte för ung för att ha växt upp med MTV och musikvideor, men jag har aldrig sett särskilt mycket musikvideor. Jag är inte heller särskilt förtjust i dem. Musikvideor är oftast mer reklam än konst. Den här videon tycker jag dock är lyckad. Mike Mills och Miranda July är ju väldigt bra på sina grejer och Blonde Redhead är oerhört bra.


Bob Hund – Istället För Musik; Förvirring (Kenta)


– Älskar när en video är tagen i ett enda klipp och denna video är bara så underbar och sätter fingret på allt som är så bra med Bob Hund. Att gå sin egen väg utan att kompromissa med konventioner och förutfattade meningar, och vi i Scraps Of Tape har alltid försökt leva upp till denna devis. Precis som Tomas Öberg sjunger i låten, "Därför spelar jag i band".

Sjätte Vansinnet spelades in under ett par varma sommardagar i maj 2013 i Malmöbaserade Discrete Motion Recordings under överinseende av Erik Sunding. Den nya singeln, Hands In Hands kan du lyssna på här: 

Här ser du Scraps Of Tape i vår: 

26/2 – Malmö, Babel
28/2 – Stockholm, Debaser Strand
1/3 – Vänersborg, MIC
30/4 – Stockholm, Firestorm
3/5 – Göteborg, Sticky Fingers

ANNONCE